‘Tellen biedt heel veel voordelen ten opzichte van wegen’
Maandag 30 oktober 2023
Kwekkeboom is een van de meest bekende merken op de Nederlandse markt. Maar behalve kroketten voor de frituurpan en airfryer produceert NewForrest Fingerfood ook een keur aan minisnacks. Het verpakken van deze snacks komt zeer nauwkeurig. Zodoende heeft de fabrikant dit voorjaar vier telmachines van Sortare in gebruik genomen. “NewForrest was al bekend met onze machines. Ze hadden eerder al vier telmachines van ons staan. Die zijn verhuisd naar hun fabriek in Duitsland, waar ze naar tevredenheid draaien. Bij de fabriek in Wijk bij Duurstede hebben we in april vier nieuwe telmachines geplaatst, waarmee ze 4x4 minisnacks per stuk kunnen tellen en automatisch in kartonnen doosjes kunnen plaatsen.”
‘Tellen beter dan wegen’
Tellen biedt grote voordelen ten opzichte van wegen, zeker bij kleinere bulkproducten die geautomatiseerd verpakt moeten worden. Stokkentreef legt uit: “Soms zijn wegers niet precies genoeg om zeker te zijn van de aantallen in een zak of doosje. Bijvoorbeeld als je een klein aantal producten per batch hebt, zoals bij de minisnacks, dan is tellen vele malen beter. Stel, je hebt verpakkingen met zestien snacks (4x4) op basis van gewicht, dan heb je het risico dat het totaalgewicht per doosje varieert. En betekent dus extra giveaway. Als je per minuut 50 verpakkingen verwerkt, dan is het gedurende een hele shift aardig wat kilo’s die je weggeeft. Dat gaat dus behoorlijk in de kosten lopen. Onze machines tellen snel en accuraat. En zorgen ervoor dat de doosjes dus altijd de juiste hoeveelheid snacks hebben.”
Operations manager Frans Binnenheij van NewForrest beaamt de woorden van Stokkentreef. “De insteek om met telmachines te gaan werken, was om een fikse efficiencyslag te maken. Het manueel verpakken van minisnacks is arbeidsintensief en foutgevoelig. Bovendien is het steeds moelijker om inpakkers te krijgen. Het gaat hier om stuksverpakkingen, dus een Multihead was geen optie. De vier telmachines die we eerder hadden, zijn naar Duitsland gegaan, maar we kenden dus al de kwaliteiten en meerwaarde van zijn machines. Opnieuw vier telmachines aanschaffen, voelde voor ons als een logische vervolgstap.”
Binnenheij rekent voor hoe de vier telmachines zichzelf relatief snel terugverdienen. “Elke machine staat voor één arbeidsplaats, in ons geval dus vier medewerkers per shift oftewel acht arbeidskrachten per dag. Vermenigvuldig dat met 250 productiedagen en dan snap je dat die telmachines een uitkomst zijn gebleken”, bezweert hij. “Automatisering is niet meer weg te denken binnen de voedingsmiddelenindustrie. Voor het ongeschoolde werk krijg je simpelweg bijna geen mensen meer. De telmachines doen exact wat ze moeten doen. De porties kloppen altijd!”
Lees HIER de volledige coverstory over Sortare in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.