×

Brits rund- en lamsvlees: onbekend maakt onbemind

Woensdag 29 november 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Er wordt te weinig Brits rund- en lamsvlees gegeten in Nederland. Zodoende is het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), dat boeren in Engeland en Wales ondersteunt, een campagne gestart om ‘British Beef’ en ‘British Lamb’ meer onder de aandacht te krijgen van Nederlandse slagerijen en versspeciaalzaken. “Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn inmiddels standaard eisen geworden. Juist rund- en lamsvlees afkomstig uit Groot-Brittannië is geschikt om je als slager te onderscheiden”, weet John Schilder van Green Seed The Netherlands, dat de AHDB in ons land vertegenwoordigt.
 
De oneindige grasheuvels en bergen in Zuidwest-Engeland en Wales bieden prachtige plaatjes om toeristen te lokken voor een midweek of vakantie naar de prachtige natuur. Het zijn deze zelfde grasweiden waarop Britse lammeren, schapen en vleesrunderen bijna het hele jaar door grazen. De dieren kennen een nagenoeg stressvrij leven in de natuur. Maar behalve vrije uitloop onderscheiden de runderen en lammeren zich door het voer. Zij eten gras en kruiden die ze vinden op de graslanden. Dit zorgt voor gezond en lekker vlees, zonder hormonen, antibiotica of toevoegingen. “Nederland is na Ierland en Frankrijk de grootste importeur van Brits rood vlees, maar de volumes zijn nog niet op het niveau van voor de Brexit”, zegt Schilder. “Er zijn echter geen handelsbelemmeringen meer. Zodoende dat we de Nederlandse markt weer nadrukkelijker kennis willen laten maken met Brits rund- en lamsvlees, want onbekend maakt in dit geval ten onrechte onbemind. En dat is zonde!”
 
Onder meer Albert Heijn heeft lamsvlees uit Groot-Brittannië in het schap. Hilton Foods verpakt het vlees en doet ook de sourcing. Bij Meat Street durven ze eveneens te kiezen voor Brits vlees. “Zij leveren vooral aan de horeca. Chef-koks werken graag met ons lamsvlees”, benadrukt Schilder. “De AHDB en de exporteurs die deel uitmaken van deze keten willen graag een exclusieve relatie opbouwen met slagerijen, omdat zij weten hoe ze een goed stuk vlees kunnen vermarkten richting de consument. De inkoopprijs van British Beef en British Lamb is wat hoger dan rund- en lamsvlees uit eigen land, maar de kwaliteit is er dan ook naar. Slagerijen zijn bij uitstek het type winkel dat klanten krijgt die gerust wat meer willen betalen voor kwaliteitsvlees. En die garantie krijg je als je kiest voor Brits vlees”, lacht Schilder, die wijst op het RTA-keurmerk.
 
Britse kwaliteitsstandaard
Het RTA-keurmerk voorziet de keten van een waarborg dat aan hoge normen wordt voldaan voor wat betreft hygiëne, voedselveiligheid, milieubescherming en dierenwelzijn. Het is een Britse kwaliteitsstandaard, met een specifieke paragraaf voor lams- en rundvlees, dat garandeert dat de boer een schone werkwijze hanteert, de juiste hygiënische codes worden opgevolgd en dat het vervolgproces, tot aan de verpakking, op een voedselveilige wijze worden gedaan. Het RTA-keurmerk is ook een garantie voor exporteurs, importeurs, consumenten en groothandels dat het dierenwelzijn is geborgd. “Veterinaire artsen en levenmiddelenexperts zien toe op deze hoge welzijnsstandaard, die te vergelijken is met de Beter Leven-standaard die wij in Nederland kennen”, legt Schilder uit. De RTA-standaard levert eveneens bewijs voor een verantwoorde veehouderijnorm en het keurmerk garandeert een onafhankelijk verificatie van de Britse herkomst.

Lees hier het volledige verhaal in ons 'zusterblad' SlagersVak.