×

'Met Mauting kies ik voor een betere kwaliteit en hogere capaciteit'

Dinsdag 29 april 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Uw Slager Stan van Heerwaarden is een begrip in Warmenhuizen en Schagen. De jonge slagersondernemer maakt veel worsten en vleeswaren zelf en produceert steeds vaker voor derden. Om de groothandelsactiviteiten uit te kunnen bouwen, verhuisde Stan in februari 2025 naar een nieuwe worstenmakerij in Warmenhuizen. “Voor het drogen van worsten, hammen en andere vleeswaren was ik op zoek naar een goede rookkast. Via LEX Food Equipment heb ik nu de beschikking over een tweewagenkast van Mauting waarmee ik de kwaliteit en capaciteit die ik beoog, kan realiseren.”

“We liepen bij de worstenmakerij achter onze slagerij al langere tijd tegen de grenzen aan van de beschikbare vierkante meters”, verduidelijkt de 28-jarige Stan. “Daarom zijn we anderhalf jaar geleden op zoek gegaan naar een nieuwe locatie in de buurt. Een productiebedrijf is wat anders dan een slagerij runnen, dus ik heb mensen om mij heen verzameld die mij konden helpen met kennis van wet- en regelgeving en stroomcapaciteit, want de stroom op deze locatie was niet op voorhand toereikend om een worstenmakerij in te kunnen richten. We hebben medio december 2023 een stroomaanvraag gedaan. Pas driekwart jaar later was alles aangelegd en de stroomcapaciteit toereikend voor onze machines, de koel- en vriescel en de nieuwe rookkast. Ook hebben we een nieuwe vloer laten leggen. Een aantal oude machines zijn meegegaan, maar we hebben ook enkele nieuwe machines aangeschaft. De capaciteit van ons machinepark is een stuk groter dan vroeger. Een grotere vacuümvuller, een grotere gehaktmolen, een nieuwe menger en een nieuwe rookkast. De oude, kleine kast is ingeruild voor een tweewagenkast van Mauting. Medio februari zijn we verhuisd.”

Champions League
Bij de keuze voor zijn slagerijmachines en de inrichting van de nieuwe productielocatie op het industrieterrein van Warmerhuizen, koos Stan ‘uitsluitend voor leveranciers die Champions League kunnen spelen’. “Ik zag in vaktijdschrift Meat&Co een verhaal over Mauting en dat triggerde mij, want ik was op zoek naar een rookkast van een ander merk dan waarmee ik werkte. Ik benaderde Lex den Hollander van LEX Food Equipment. We hebben samen een aantal worstenmakerijen bezocht en verschillende rookkasten (van Mauting) gezien. Ik wil op basis van vertrouwen werken. Wat voor mensen zitten er achter een bedrijf en welke service leveren ze? De persoonlijke klik met Lex gaf de doorslag”, legt Stan uit.

Uw Slager Stan van Heerwaarden ontwikkelt, produceert en rookt vlees waren voor de eigen winkels, maar ook steeds vaker voor derden (horeca, versspeciaalzaken en slagerswinkels in Noord Holland). “De vraagt groeit hard, want roken is een ambacht dat aan het verdwijnen is. Op basis van recepturen die mijn grootvader al hanteerde, ontwikkelen wij paardenworst, rookworst, kookworst, achterham, schouderham, katenspek, palingworst, boterhamworst en rookvlees. Alles op ambachtelijke wijze. Dat zijn vleesproducten die in Noord-Holland zeer populair zijn”, zegt Stan.

Hij vervolgt: “Wij willen een speerpunt gaan maken van onze hammenproductie. We werken met hele poothammen, die we vervolgens zelf ontbenen en vliezen. Daarbij staat de vraag centraal: Hoe kun je er het beste voor zorgen dat het hele proces goed is? Door alles zelf te doen! Door alle disciplines in huis te hebben, kan ik de kwaliteit en versheid waarborgen. Wij slicen niet, maar leveren volledige hammen aan verschillende versspecialisten.”

Kwaliteit en capaciteit
Op basis van de huidige en de in toekomst te realiseren capaciteit adviseerde Lex een tweewagenrookkast. “Stan heeft ons zijn plannen voor de toekomst verteld, dus we adviseerden een rookkast waar je twee wagens in kunt rijden. Een dubbele capaciteit dus”, vertelt Lex. “Deze rookkast is wat hoger, met ruimte voor de koeling. Dan kan Stan in de toekomst ook koud roken. In de visindustrie zie je dat vaker dan in de vleesindustrie, maar slagerijen die bijvoorbeeld zelf salami’s willen maken, willen een rookkast met ingebouwde koeling zodat zij het vlees kunnen ontvochtigen en laten rijpen.”

Lees HIER de volledige casestudy bij Uw Slager Stan van Heerwaarden in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.