COV Meat Café: 'Samenwerken aan voedselstrategie is cruciaal'
Donderdag 28 november 2024
COV Meat Café vond in Den Haag een pittige dialoog plaats over de waarde en toekomst van de vleessector. Onder de aanwezigen waren genodigden uit agri en food, het ministerie van LVVN, Kamerleden en de vakpers. Boeiende sprekers met heldere en uiteenlopende visies concludeerden dat Nederlands vlees een belangrijk ingrediënt is voor de Europese voedselstrategie.
Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de EU leidend zijn? Is de landbouw is een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon? Sprekers Arend Jan Boekestijn (UU, BNR Boekestijn en de Wijk), Martijn Rol van de Rabobank, ‘hippe vegetariër’ Isabel Boerdam (Green Food Lab), André Hoogendijk (BO Akkerbouw) en COV-voorzitter Laurens Hoedemaker leverden interessante invalshoeken en inzichten. Debatleider Marianne Zwagerman stelde na de presentaties pittige vragen, waarover de aanwezigen in de zaal konden meediscussiëren.
"Wie gaat er winnen?", vroeg Arend Jan Boekestijn zich af, terwijl hij de geopolitieke en economische toestand van de wereld fileerde. De voedselvoorziening is een belangrijke troef van Europa en zeker dus ook van Nederland op het geopolitieke schaakbord, zei hij. COV-voorzitter Laurens Hoedemaker benadrukte het grote belang van een Nederlandse voedselstrategie, op weg naar een Europese. "COV streeft naar een strategische samenwerking aan tussen overheid en bedrijfsleven, waarin innovatie, marktwerking en duurzaamheid centraal staan."
In transitie
De Nederlandse voedselketen is in transitie. Martijn Rol van de Rabobank benadrukte dat we meer zullen moeten produceren met minder impact. Intensive ketensamenwerking is hierin cruciaal. Isabel Boerdam pleitte voor een lagere milieu impact door vleesconsumptie. De urgentie van de verandering hoger moet, de vleesindustrie moet hier een visie op hebben en stappen zetten om hieraan bij te dragen. We moeten daarin samenwerken om het samen op te lossen. André Hoogendijk schetste verleden, heden en toekomst van de Nederlandse landbouw vanuit zijn landbouwkundige achtergrond. Samenwerking in de sector is kritiek: "Kunnen we Nederland niet zien als een groot gemengd bedrijf?"
De noodzaak te komen tot een Europse voedselstrategie ot samenwerking kwam bij alle sprekers tot uiting. Samenwerking met de overheid, samenwerking in de keten, met ngo’s en binnen de EU.
Download HIER de COV Voedselstrategie Visie.
Lees een uitgebreid interview met COV-voorzitter Laurens Hoedemaker in de nieuwste uitgave van vaktijdschrift Meat&Co, die rond 5 december verschijnt.
Tijdens de zevende editie van het
Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de EU leidend zijn? Is de landbouw is een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon? Sprekers Arend Jan Boekestijn (UU, BNR Boekestijn en de Wijk), Martijn Rol van de Rabobank, ‘hippe vegetariër’ Isabel Boerdam (Green Food Lab), André Hoogendijk (BO Akkerbouw) en COV-voorzitter Laurens Hoedemaker leverden interessante invalshoeken en inzichten. Debatleider Marianne Zwagerman stelde na de presentaties pittige vragen, waarover de aanwezigen in de zaal konden meediscussiëren.
"Wie gaat er winnen?", vroeg Arend Jan Boekestijn zich af, terwijl hij de geopolitieke en economische toestand van de wereld fileerde. De voedselvoorziening is een belangrijke troef van Europa en zeker dus ook van Nederland op het geopolitieke schaakbord, zei hij. COV-voorzitter Laurens Hoedemaker benadrukte het grote belang van een Nederlandse voedselstrategie, op weg naar een Europese. "COV streeft naar een strategische samenwerking aan tussen overheid en bedrijfsleven, waarin innovatie, marktwerking en duurzaamheid centraal staan."
In transitie
De Nederlandse voedselketen is in transitie. Martijn Rol van de Rabobank benadrukte dat we meer zullen moeten produceren met minder impact. Intensive ketensamenwerking is hierin cruciaal. Isabel Boerdam pleitte voor een lagere milieu impact door vleesconsumptie. De urgentie van de verandering hoger moet, de vleesindustrie moet hier een visie op hebben en stappen zetten om hieraan bij te dragen. We moeten daarin samenwerken om het samen op te lossen. André Hoogendijk schetste verleden, heden en toekomst van de Nederlandse landbouw vanuit zijn landbouwkundige achtergrond. Samenwerking in de sector is kritiek: "Kunnen we Nederland niet zien als een groot gemengd bedrijf?"
De noodzaak te komen tot een Europse voedselstrategie ot samenwerking kwam bij alle sprekers tot uiting. Samenwerking met de overheid, samenwerking in de keten, met ngo’s en binnen de EU.
Download HIER de COV Voedselstrategie Visie.
Lees een uitgebreid interview met COV-voorzitter Laurens Hoedemaker in de nieuwste uitgave van vaktijdschrift Meat&Co, die rond 5 december verschijnt.