×

Elke bitterbal bij Kwekkeboom begint in een kookketel van Spako

Donderdag 24 april 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Bij New Forrest BV wordt gewerkt volgens het mantra veiligheid-voedselveiligheid-continuïteit. Deze drie stappen gelden als blauwdruk voor de kwaliteitsborging bij de productie van fingerfood en (mini)snacks. Voor het kookproces van onder meer kaas- en vleesragout voor de kroketten en bitterballen van Kwekkeboom, gebruikt NewForrest drie grote kookketels van Spako Food Machinery. “De verhittingsstap gaat via de kookketels en is een belangrijk onderdeel van het productieproces, want die gekookte massa is de basis van elke snack”, verduidelijkt Madelon Hermes van NewForrest.

Hermes, operations director bij NewForrest, vertelt over de verschillende processtappen die worden doorlopen, in dit geval voor de Old Amsterdam bitterballen van Kwekkeboom die sinds maart worden verkocht bij een grote fastfoodketen in Nederland. De productie van elke kroket of bitterbal begint in een kookketel van Spako, verduidelijkt ze. “Het kookproces van zowel vlees- als kaasragout duurt ongeveer in totaal ongeveer twee uur. Daarna wordt de ragout uitgekanteld en vervolgens in de koeling geplaatst tot de vulling voldoende is teruggekoeld. Deze homogene massa wordt hierna gebruikt voor de verdere productie. Voor een volledige productiedag gebruiken we in totaal 20 tot 22 ketels.”

Spako Food Machinery neemt begin mei deel aan IFFA en zal in Frankfurt onder andere de nieuwste generatie kookketels presenteren. Deze ketels worden (al) breed ingezet in de voedingsmiddelenindustrie. “Wij zitten aan de voorkant van elk processingsgedeelte. De kookketels worden ingezet voor het verhittingsproces van kaas- of vleesragouts, maar bij NewForrest gebruiken ze ‘m ook voor het koken van mie en rijst. Onze kookketels staan ook bij producenten van soepen, sauzen en stamppotten”, zegt commercieel manager Bram Seelen van Spako.

Bij NewForrest staat een drietal kookketels uit de KRWK-serie van Spako. “Deze kookketels worden alle drie verwarmd met stoom, al is verwarmen met behulp van elektriciteit ook een optie. Welke verwarmingswijze wordt gekozen, ligt aan wat een klant tot zijn beschikking heeft. Ook heel belangrijk is dat stoom zijn energie goed afgeeft waardoor het vaak sneller en efficiënter is. Dit is afhankelijk van bedrijfsgrootte en het aantal machines”, legt Seelen uit.

Partnerschap
De kookketels die bij NewForrest staan opgesteld, hebben een bruto inhoud van 750 liter. Seelen: “De ketels worden gebruikt om gemiddeld 600 liter product per keer te koken. De ketels zijn elektrische kantelbaar. Kantelen wordt dus enkel gebruikt bij producten die niet via de uitloop uit de machine kunnen. Wanneer er vooral met vloeistoffen gewerkt wordt, is het gemakkelijker om te kiezen voor een vaste machine.”

Een kookketel moet vooral doen waarvoor deze bedoeld is, stelt Hermes. “De kwaliteit moet uiteraard goed zijn, maar nog belangrijker vind ik het partnerschap. Als we een probleem hebben en vinden geen gehoor bij een machinefabrikant, dan staat de productie stil. Dat is een no-go voor een samenwerking. De kookketel is het begin van elk proces, dus stilstand is geen optie. Bij Spako is er niet alleen bereidheid om de telefoon op te nemen, maar ook om meteen langs te komen als er iets is. Behalve veiligheid en voedselveiligheid is continuïteit voor ons erg belangrijk. In onze fabriek liggen enkele spareparts, maar als we iets nodig hebben qua onderdelen, dan kan Spako snel vanuit voorraad leveren.”

Lees HIER de volledige coverstory over Spako Food Machinery in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co of bezoek Spako tijdens IFFA op stand 12.0 D68.