×

'Traditie boven duurzaamheid bij aankoop vleesalternatieven'

Maandag 24 maart 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De sector van alternatieve eiwitten is een miljardenmarkt, maar veel vleesvervangers falen door een gebrek aan consumentenacceptatie. Voedselproducenten vertrouwen vaak op duurzaamheid als verkoopargument en richten zich op milieuargumenten, zoals CO₂-reductie en waterbesparing. Echter, onderzoek van het lectoraat Business Innovation van Fontys toont aan dat traditie en zekerheid een grotere rol spelen bij aankoopbeslissingen.

Studenten en onderzoekers van Fontys in Venlo hielden enquêtes, focusgroepen en diepgaande interviews met consumenten in Duitsland en Nederland. De belangrijkste conclusie: hoewel duurzaamheid hoog wordt gewaardeerd in westerse samenlevingen, zijn traditie en zekerheid de echte drijfveren van voedselkeuzes. Traditie wordt weerspiegeld in familierecepten, feestelijke eetgewoonten (Kerstmis, verjaardagen) en regionale gerechten. Zekerheid wordt gevormd door scepsis tegenover nieuwe ingrediënten, zorgen over ontbrekende voedingsstoffen en wantrouwen in de voedselindustrie.

Zekerheid en vertrouwen
Rügenwalder Mühle, een Duitse producent van vlees(-alternatieven), heeft zich succesvol gepositioneerd als een traditioneel merk met moderne producten. Het bedrijf combineert vertrouwde merkwaarden met innovatieve plantaardige alternatieven en wint daarmee brede acceptatie. In tegenstelling tot veel startups die worstelen met een innovatiegerichte aanpak, worden producten zoals insectenburgers vaak als te experimenteel beschouwd. Onze analyse toont aan dat een strategie die de nadruk legt op zekerheid en vertrouwde smaakervaringen meer kans van slagen heeft dan een die uitsluitend gebaseerd is op milieuargumenten.

Advies aan fabrikanten van alternatieve eiwitten
Voor fabrikanten van alternatieve eiwitten betekent dit dat ze traditie als verkoopargument moeten benutten door vertrouwde recepten en smaakprofielen te behouden en communicatie en productpresentatie hierop af te stemmen. Daarnaast moeten ze zekerheid overbrengen door transparantie over ingrediënten te waarborgen, duidelijk de gezondheidsvoordelen te communiceren en de continuïteit met bestaande recepten te benadrukken. Het opbouwen van consumentvertrouwen kan worden bereikt door samen te werken met gevestigde merken of traditionele voedselambachtslieden, wat de geloofwaardigheid vergroot. Conclusie: Waardegerichte positionering als succesfactor.

Meer informatie via www.fontys.nl