‘Wij bieden hardware en software onder één dak'
Woensdag 25 maart 2020
Het begon voor Verhoeven een kleine twintig jaar geleden op een zolderkamertje in Ridderkerk. Een paar verhuizingen en een overname verder, is het bedrijf gegroeid tot drie vestigingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Hendrik-Ido-Ambacht, maar ook in Eersel en Barnveld is het bedrijf actief. Dagelijks staan zo’n vijftig medewerkers paraat om klanten in allerlei industrieën te helpen. “Wij bedienen onze klanten volledig op het vlak van besturings- en informatietechnologie. Binnen de vleesindustrie richten wij ons op twee verschillende doelgroepen: enerzijds vleesverwerkende bedrijven en anderzijds machinefabrikanten die de productielijnen of machines ontwikkelen en daarvoor besturing nodig hebben. Ons grote voordeel is dat wij zowel de hard- als de software voor onze rekening nemen. Wij bouwen en installeren de schakelkast, maar schrijven ook de software om de machine of productielijn optimaal te laten werken”, verduidelijkt Verhoeven.
Overall Equipment Effectiveness
“We ontwikkelen speciale applicaties waarmee we exact kunnen meten wat de prestatie van een machine of lijn is, want OEE (Overall Equipment Effectiveness) is in de vleesindustrie gemeengoed geworden”, vervolgt Verhoeven. “We helpen klanten met analyses voor de voedselomgeving, zodat ze beter en efficiënter kunnen produceren. Tegen een constantere kwaliteit. Oftewel, met minder mensen meer doen. Dankzij onze oplossingen kunnen klanten zaken meten, voorkomen en er op anticiperen."
Retro Fit voor vleesverwerkers
Behalve machinebouwers doen ook veel vleesverwerkende bedrijven direct een beroep op VMB Automation. “Dan gaat het vaak om vleesverwerkers die een machine van twintig of dertig jaar oud hebben staan, die het nog goed doet maar waarvan de besturing sterk verouderd is. Vaak willen ze met een hogere capaciteit gaan draaien. Wij gaan vervolgens de machine volledig reviseren. Nieuwe sensoren, schakelkasten en nieuwe software. Daarna kan de machine of lijn er weer jaren tegenaan. Veel vleesverwerkers willen hun lijnen upgraden en dit is een ideale manier. Dit concept noemen we ‘Retro Fit’, wat zoveel inhoudt als een nieuwe besturing op een bestaande chassis. Vaak adviseren we ook om meer sensoren op een machine te plaatsen, zodat ze nog meer kunnen meten. Op deze manier geven we extra toegevoegde waarde aan een machine.”
Audit voor voedselveiligheid
Slogan van VMB Automation is ‘Complete in control technology’. “Dat is ons doel: complete besturingen, maar ook het compleet ontzorgen van de klant, die zijn processen real-time wil kunnen meten en daar actie op onderneemt… Door ons in te schakelen”, zegt Verhoeven, die aangeeft dat hij zich nog regelmatig verbaast over hoe slachthuizen en vleesverwerkers omgaan met een audit voor de voedselveiligheid. “Bedrijven die alles nog met pen en papier doen. Die drie personen voor een periode van twee weken vrijmaken omdat er een audit aangekondigd is, terwijl wij ze een goed pakket kunnen aanbieden, waarbij ze met één druk op de knop alle gegevens van de afgelopen weken hebben. De overheid gaat ook steeds meer eisen van de vleesindustrie, dus je ontkomt er ook niet aan om je proces volledig te automatiseren. Handjes zijn schaars en duur. Wij proberen bij projecten als het ware de klant te overtreffen door meer te bieden dan dat hij vooraf had gedacht”, besluit hij.
Het volledige interview met Arie Verhoeven is te lezen in de laatste uitgave van Meat & Co.