×

ABN-AMRO: Vleesconsumptie heeft in EU haar top bereikt

Dinsdag 21 januari 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

De consumptie van vlees in Nederland en de rest van de Europese Unie (EU) heeft haar top bereikt. De groei in Afrika en Azië is nog steeds stijgende, al zal in Azië die groei de komende tien jaar minder fors zijn dan gedurende het afgelopen decennium. Dat blijkt uit de laatste sectorprognose van ABN AMRO.

De tweedeling tussen de groei binnen- en buiten de EU is het sterkst te zien bij de uitvoer van vlees. Vooral in 2019 was de tweedeling scherp vanwege het grote tekort aan varkensvlees in China als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Deze ziekte, die schadelijk is voor dieren maar niet voor mensen, halveerde de veestapel in dat land. Hierdoor is de uitvoer van vlees naar buiten de EU met meer dan 30 procent toegenomen. Het verschil tussen de groei binnen de EU en buiten de EU van vlees is al langer zichtbaar. De afgelopen vijf jaar groeide de export van vlees maar liefst 25 procentpunt harder buiten de EU. Met name naar Afrika en Azië nam de uitvoerwaarde toe, schrijft ABN AMRO in haar sectorprognose.

Vleesconsumptie onder druk
De vleesconsumptie in Nederland en omringende landen staat onder druk. Volgens de Wageningen Universiteit eten Nederlanders 77 kilogram vlees per persoon per jaar. De afgelopen paar jaar is de vleesconsumptie in Nederland gedaald, maar in 2018 steeg de consumptie weer licht. Ondanks deze stijging lijkt het er wel op dat de top van vleesconsumptie in Nederland is bereikt, net als overigens in veel andere Europese landen. Het eten van vlees wordt door steeds meer consumenten uit West Europa gekoppeld aan ongezond en niet duurzaam. De consumptie zal daardoor eerder dalen dan groeien.

Groei in China niet oneindig
Hoewel de consumptie van vlees in China nog wel toeneemt, is ook daar de groei niet oneindig. Chinese consumenten eten circa 49 kilogram vlees per persoon en uit de laatste voorspelling van de FAO blijkt dat de vleesconsumptie de komende tien jaar minder hard zal groeien, dan de afgelopen tien jaar. Daarnaast adviseerde het Chinese Voedingscentrum de vleesconsumptie te beperken tot maximaal 27 kilogram per jaar, bijna de helft van de huidige vleesconsumptie. Voor dit en volgend jaar voert de schaarste als gevolg van de Afrikaanse varkenspest de boventoon. De uitval van de productie zorgt niet alleen voor een hogere vraag naar buitenlands varkensvlees, maar ook naar andere dierlijke producten, zoals pluimveevlees om aan de vraag naar vlees invulling te geven.