×

Rundveeprijzen breken records, voorbode voor dure biefstuk

Donderdag 20 maart 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De prijs van rundvlees als de biefstuk en de hamburger in het winkelschap of in de horeca gaat verder oplopen. Wereldwijd is het aanbod van runderen uitzonderlijk schaars, waardoor de rundveeprijzen het vorige recordniveau de afgelopen weken ruimschoots hebben overschreden. In Nederland ligt de karkasprijs inmiddels bijna 9% boven het vorige record.

De verwachting is dat de prijzen blijven stijgen. Dat meldt marktbureau DCA Market Intelligence, dat als Price Reporting Agency (PRA) de food- en agribusiness voorziet van onafhankelijke benchmarkprijzen, marktdata en marktinformatie.
 
De Nederlandse noteringen (Vee & Logistiek) van vleesrunderen hebben het recordniveau van kort na de inval in Oekraïne ruimschoots overtroffen. Sinds het eerdere record vier weken geleden werd geëvenaard, is de prijs van runderen van de hoogste kwaliteit in Nederland met 8,9% gestegen naar €6,40 per kilo. “Dit is een uitzonderlijk sterke stijging in korte tijd voor de doorgaans vrij stabiele rundvleesmarkt”, merkt Matthijs Bremer, marktspecialist vlees & eiwit van DCA Market Intelligence op. “Prijsstijgingen van meer dan vijf cent per kilo zijn zeldzaam, maar de afgelopen weken liepen de prijzen soms met wel 25 cent per week op.”
 
De hoge prijzen zijn het gevolg van mondiale tekorten. Wereldwijd is het aantal runderen uitzonderlijk laag. In de Verenigde Staten heeft droogte geleid tot de kleinste rundveestapel sinds 1952. Ook in buurlanden Canada en Mexico is het aanbod schaars. Ondertussen kampt Europa met een forse afname van het aantal vleesrunderen, met name uit Frankrijk.
 
Tijdens de kerstperiode zijn uitzonderlijk veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen. Dit heeft de krappe markt verder onder druk gezet. In landen als Brazilië en Australië, waar nog wel voldoende vee beschikbaar is, draait de vleesexport inmiddels op volle toeren om de tekorten elders enigszins te compenseren. “Dit kan de forse prijsstijging echter niet beteugelen”, aldus Bremer.
 
Haperende aanvoer
De prijsstijging begon in het meest luxe segment. Door deze tekorten weken consumenten steeds vaker uit naar goedkopere alternatieven. Dit heeft ertoe geleid dat alle rundvleesprijzen, ook in het lagere segment, explosief zijn gestegen. Een einde aan deze trend is voorlopig niet in zicht. “De prijzen zijn schrikbarend snel gestegen, maar in de markt heerst het sentiment dat deze stijging nog maar het begin is,” zegt Bremer. De aanvoer begint steeds meer te haperen. “De belangrijkste oorzaak is dat rundvee steeds jonger wordt geslacht, wat een vicieuze cirkel met zich meebrengt. Doordat runderen op jongere leeftijd worden geslacht, daalt het slachtgewicht, wat resulteert in een lagere vleesproductie per dier.
 
Een einde van de stijging is nog niet in zicht, hoewel deze trend niet oneindig kan doorzetten. “Er is altijd een grens aan wat consumenten bereid zijn te betalen, zeker nu de koopkracht al onder druk staat. Uiteindelijk keert de wal het schip,” aldus Bremer. Het blijft echter koffiedikkijken wanneer dat punt wordt bereikt. Eén ding is zeker: “Veel consumenten merken de komende maanden vermoedelijk wel het effect op de kassabon als zij een biefstuk of hamburger in de supermarkt scannen.”
 
DCA Market Intelligence

DCA Market Intelligence voorziet als Price Reporting Agency (PRA) de food- en agribusiness van onafhankelijke benchmarkprijzen, marktdata en marktinformatie. Het bedrijf, gevestigd in Lelystad, is een toonaangevende price reporter in de wereld van agrarische commodity’s als zuivel, aardappelen, uien, vee en vlees. Meer weten over DCA Market Intelligence? Bezoek dan dcamarketintelligence.com