‘Zonder goede service heb je zelfs aan de beste machine niks’
Donderdag 19 december 2024
SELO, dat apparatuur ontwerp, fabriceert en levert voor de verwerking van vlees, eiwitten, food en pet food.
SELO is onder meer leverancier van de machines van Karl Schnell, maar heeft tevens een sterke focus op het leveren van (remote) service, support en onderhoud. “In het verleden had onze service veel meer een ad hoc karakter, waarbij monteurs alleen naar producenten toegingen bij storingen of het jaarlijkse onderhoud. Zo’n zeven jaar geleden hebben wij echter een andere koers ingezet, waarbij we vooral aan de slag zijn gegaan met het hoe en waarom van storingen, slijtage of kapotte onderdelen. Wat is de reden dat bijvoorbeeld een lager kapot is gegaan? Op deze wijze hebben we enorme hoeveelheden data verzameld en kunnen we leren wat er mis is gegaan en voor de toekomst voorkomen dat het opnieuw fout gaat en de productie stilgelegd moet worden. Daar is een foodproducent enorm bij gebaat”, verduidelijkt servicemanager Harmen Hietbrink, die binnen SELO verantwoordelijk is voor alle aftersales.
Trainingen van hoog niveau
Schots legt uit dat SELO speciale meetapparatuur heeft ontwikkeld waarmee problemen op het gebied van slijtage vroegtijdig opgespoord kunnen worden, waardoor de technische dienst bij voedingsmiddelenfabrikanten tijdig onderdelen kan vervangen. “Wij bieden onderhoudstrainingen aan zowel productiepersoneel als technisch personeel bij onze klanten. En bij voorkeur ook nog aan de managers, zodat iedereen binnen een vleesverwerkend bedrijf van de hoed en de rand weet. Ons credo is niet voor niets Manufacturing with intelligence”, zegt Schots. “Het zijn dezelfde soort trainingen die onze eigen servicemonteurs ook hebben gevolgd, waardoor kennis en kunde na het volgen van een training op een hoog niveau zitten. Deze trainingen gaan veel verder dan enkel leren welke spare parts vervangen moeten worden of hoe je een nieuwe lager moet plaatsen. We leggen gedetailleerd de processen uit; bijvoorbeeld de training ‘van bevroren blok tot hondenbrok’. Wat gebeurt er met de temperatuur en het proces voordat een product gegaard is? Juist door het proces te kennen, leer je hoe een machine het beste ingezet kan worden tegenover zo min mogelijk slijtage of het te laat vervangen van onderdelen.”
‘Sceptici zijn allang overtuigd’
SELO begon zeven jaar geleden met servicecontracten, waarbij twee keer per jaar controles worden uitgevoerd aan de hand van een vastgestelde lijst van controlepunten per machine. “Onze meetapparatuur is zeer nauwkeurig en stelt ons in staat om de conditie van de lagers, de spanning van de snaren en/of de slijtage van kettingen van een heffer of hefsysteem te meten. Deze data stellen ons in staat om te voorspellen waanneer onderdelen of een ketting een kritisch punt benaderen of versleten zijn en dus vervangen moeten worden”, vervolgt Hietbrink.
Deze mate van technologische ondersteuning voorziet in een groeiende behoefte bij foodproducenten en vleesverwerkers, die simpelweg niet meer (voldoende) technici in huis hebben die een machine (snel) kunnen repareren. Stilstand in productie is echter zeer ongewenst en veelal kostbaar. Schots: “Toen we begonnen met de servicecontracten reageerden de klanten sceptisch. Ze vonden het in eerste instantie te duur. Maar stilstand is pas echt duur. Klanten ervaren inmiddels de voordelen, want hun productiviteit en continuïteit zijn enorm verbeterd. We kunnen klanten beelden en rapportages van hun machines laten zien, waardoor een onderhoudsbeurt ruim van tevoren ingepland kan worden en/of adviezen worden opgevolgd door de technische dienst. Onze servicecoördinatoren zijn allemaal oud-monteurs die elk boutje en moertje kennen, maar vaak ook nog de mensen waarmee ze te maken hebben en het proces waarvoor de machine ingezet wordt.”
Lees HIER het volledige interview met Maarten Schots en Harmen Hietbrink in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co alsook de ervaringen met Selo van Van Lieshout Snacks, Gepo & Kroon Vleeswaren en Mora Produktie.
Support, onderhoud en (remote) service vormen bij SELO meer dan een detail in de dagelijkse dienstverlening. Door een koerswijziging bij het bedrijf uit Hengelo (OV) is service sinds enkele jaren verworden tot een essentieel onderdeel bij de verkoop van machines. “Je kunt de allerbeste machine hebben, maar zonder goede service heb je er helemaal niks aan zodra deze stilstaat”, benadrukt Maarten Schots, technical support engineer bij
SELO is onder meer leverancier van de machines van Karl Schnell, maar heeft tevens een sterke focus op het leveren van (remote) service, support en onderhoud. “In het verleden had onze service veel meer een ad hoc karakter, waarbij monteurs alleen naar producenten toegingen bij storingen of het jaarlijkse onderhoud. Zo’n zeven jaar geleden hebben wij echter een andere koers ingezet, waarbij we vooral aan de slag zijn gegaan met het hoe en waarom van storingen, slijtage of kapotte onderdelen. Wat is de reden dat bijvoorbeeld een lager kapot is gegaan? Op deze wijze hebben we enorme hoeveelheden data verzameld en kunnen we leren wat er mis is gegaan en voor de toekomst voorkomen dat het opnieuw fout gaat en de productie stilgelegd moet worden. Daar is een foodproducent enorm bij gebaat”, verduidelijkt servicemanager Harmen Hietbrink, die binnen SELO verantwoordelijk is voor alle aftersales.
Trainingen van hoog niveau
Schots legt uit dat SELO speciale meetapparatuur heeft ontwikkeld waarmee problemen op het gebied van slijtage vroegtijdig opgespoord kunnen worden, waardoor de technische dienst bij voedingsmiddelenfabrikanten tijdig onderdelen kan vervangen. “Wij bieden onderhoudstrainingen aan zowel productiepersoneel als technisch personeel bij onze klanten. En bij voorkeur ook nog aan de managers, zodat iedereen binnen een vleesverwerkend bedrijf van de hoed en de rand weet. Ons credo is niet voor niets Manufacturing with intelligence”, zegt Schots. “Het zijn dezelfde soort trainingen die onze eigen servicemonteurs ook hebben gevolgd, waardoor kennis en kunde na het volgen van een training op een hoog niveau zitten. Deze trainingen gaan veel verder dan enkel leren welke spare parts vervangen moeten worden of hoe je een nieuwe lager moet plaatsen. We leggen gedetailleerd de processen uit; bijvoorbeeld de training ‘van bevroren blok tot hondenbrok’. Wat gebeurt er met de temperatuur en het proces voordat een product gegaard is? Juist door het proces te kennen, leer je hoe een machine het beste ingezet kan worden tegenover zo min mogelijk slijtage of het te laat vervangen van onderdelen.”
‘Sceptici zijn allang overtuigd’
SELO begon zeven jaar geleden met servicecontracten, waarbij twee keer per jaar controles worden uitgevoerd aan de hand van een vastgestelde lijst van controlepunten per machine. “Onze meetapparatuur is zeer nauwkeurig en stelt ons in staat om de conditie van de lagers, de spanning van de snaren en/of de slijtage van kettingen van een heffer of hefsysteem te meten. Deze data stellen ons in staat om te voorspellen waanneer onderdelen of een ketting een kritisch punt benaderen of versleten zijn en dus vervangen moeten worden”, vervolgt Hietbrink.
Deze mate van technologische ondersteuning voorziet in een groeiende behoefte bij foodproducenten en vleesverwerkers, die simpelweg niet meer (voldoende) technici in huis hebben die een machine (snel) kunnen repareren. Stilstand in productie is echter zeer ongewenst en veelal kostbaar. Schots: “Toen we begonnen met de servicecontracten reageerden de klanten sceptisch. Ze vonden het in eerste instantie te duur. Maar stilstand is pas echt duur. Klanten ervaren inmiddels de voordelen, want hun productiviteit en continuïteit zijn enorm verbeterd. We kunnen klanten beelden en rapportages van hun machines laten zien, waardoor een onderhoudsbeurt ruim van tevoren ingepland kan worden en/of adviezen worden opgevolgd door de technische dienst. Onze servicecoördinatoren zijn allemaal oud-monteurs die elk boutje en moertje kennen, maar vaak ook nog de mensen waarmee ze te maken hebben en het proces waarvoor de machine ingezet wordt.”
Lees HIER het volledige interview met Maarten Schots en Harmen Hietbrink in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co alsook de ervaringen met Selo van Van Lieshout Snacks, Gepo & Kroon Vleeswaren en Mora Produktie.