×

‘Ik zie GEA als partner en niet als leverancier van machines’

Maandag 28 oktober 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De samenwerking tussen de Belgische vleesverwerker Europa Cuisson en GEA Group is er eentje van duurzame aard. Optimalisatie van processen en de groei van de productie zijn de voorbije dertig jaar hand-in-hand gegaan met (nieuwe) productie- en verpakkingslijnen en verschillende automatiseringsoplossingen waarin GEA voorziet. “Als je me vraagt welke machines we hier hebben staan, dan kun je beter een lijst maken van welke machines GEA hier niet heeft neergezet. Dan ben je sneller klaar”, grapt Juan Mate, directeur-eigenaar van Europa Cuisson in Doornik.
 
Het in 1990 opgerichte Europa Cuisson heeft de afgelopen dertig jaar een flinke groei doorgemaakt. Het familiebedrijf van de broers Juan en Julio Mate was eerst actief in Braine-L’ Alleud, Temse en Maasmechelen, maar verhuisde tien jaar geleden naar Marquain. Een dorp onder de rook van Doornik, op steenworpafstand van de Franse grens. Het assortiment behelst kippenvlees in alle denkbare vormen (bevroren, vers en gepasteuriseerd) en voor allerlei toepassingen, zoals toppings of als ingrediënt in een maaltijd of salade. Europa Cuisson is gespecialiseerd in bereide pluimveeproducten en exporteert naar ruim twintig landen wereldwijd.
 
Voor de automatisering binnen de 37.500m2 tellende productiefaciliteit rekent het bedrijf op de expertise van GEA Group. “De eerste machine die we van hen kochten waren verticale verpakkingsmachines. Daarna zijn we overgegaan naar de lijn van bereide producten, met de installatie van zeer geavanceerde technologie, en daarna naar het invriesproces”, vertelt Juan Mate. Ludo Tuyaerts, area sales manager for food solutions van GEA Group, vult aan: “We hebben met GEA twee vriezers, meerdere CookStars-spiraalovens, vermalsers, een paneerlijn en het ScanMidi-tumblersysteem gerealiseerd binnen Europa Cuisson.”
 
Procesoptimalisatie
Dat er vooral gekozen is voor GEA berust niet op toeval. Juan Mate is weliswaar directeur-eigenaar, maar nog dagelijks te vinden op de productievloer. Niet alleen om een gevoel te krijgen bij zijn producten, maar ook om contact te houden met de werkvloer en zijn circa 180 medewerkers. En vooral om goed inzichtelijk te hebben hoe de productieprocessen in de fabriek verder geoptimaliseerd kunnen worden. “Om de groei bij te kunnen houden, zijn we op een gegeven moment flink gaan investeren in een productielijn waarbij de spiraalovens centraal staan. We hebben nu vier lijnen met de CookStar in onze fabriek staan voor het koken en bereiden van kippenvleesproducten”, verduidelijkt Juan Mate. “Vervolgens hebben we onze aandacht verlegd naar het ontdooien van diepvriesvlees, om het daarna direct te verwerken tot een dagvers product. Daarvoor hebben we drie ScanMidi-tumblers neergezet met een capaciteit van 10.000 liter. De marination-lijn is meeverhuisd vanuit Temse en maakt deel uit van een volledige lijn waarin we ook zelf marinade kunnen aanmaken. Twee maanden geleden hebben we een volledig nieuwe marination-lijn bij GEA aangekocht.”
 
Ludo Tuyaerts vult aan: “En weet je wat nou het leukste is? De drie verticale verpakkingsmachines , type SmartPacker , staan hier nog steeds in productie. Vanwege slijtage heeft Juan besloten om drie nieuwe machines aan te schaffen, maar het zegt veel over het duurzame karakter van onze verpakkingsmachines. Het gaat hier om een zuivere (1-op-1) vervanging van de machine. Er staat nu een intermediaire verpakkingsmachine en die wordt ingeruild voor een continumachine. Dankzij de drie SmartPacker SX400-machines die er zullen neergezet worden, zal de capaciteit in theorie verdubbeld worden van 60 naar honderd tot 120 zakken per minuut per machine.”

Lees HIER de volledige coverstory over GEA Group in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.