×

Vegetarische rookworst, zonder kunstmatige rookaroma’s

Woensdag 15 januari 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Van Gelder, AGF-leverancier en producent van plantaardige vleesvervangers, heeft op de Horecava de eerste vegetarische rookworst gelanceerd, die nu al voldoet aan de nieuwe regelgeving rondom rookaroma’s van 2026. Bovendien is deze worst op basis van erwten en tarwe een bron van eiwitten en hierdoor duurzaam en voedzaam. De rookworst is speciaal ontwikkeld voor de professionele keukens van horeca, ziekenhuizen en overheid.
 
Van Gelder zet met deze rookworst zonder kunstmatige aroma’s proactief een belangrijke stap richting gezondere en veiligere voedselproductie. Vanaf 1 juli 2026 verbiedt EU-regelgeving het gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen vanwege mogelijke genotoxische stoffen. De authentieke rooksmaak wordt volledig gecreëerd door een combinatie van kruiden en natuurlijke aroma’s. Het omhulsel is gemaakt van zeewier, wat niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de verfijnde textuur en smaak van de worst. Tegelijkertijd maakt het de worst geschikt om te bakken, grillen en koken. De oer-Hollandse AGF-leverancier zet hiermee de nieuwe standaard. "We zien een groeiende vraag naar vegetarische producten met ambachtelijke structuren en smaak. Dit motiveert ons om keer op keer te innoveren. Door in te zetten op deze eigenschappen zorgen we ervoor dat gasten steeds weer om dezelfde producten vragen. Ook de toekomstige strengere regels rondom rookaroma’s dagen ons uit om vandaag al te innoveren. Met deze rookworst bewijzen we dat een natuurlijk alternatief met groenten kwalitatief en toekomstbestendig is en laten we aan de markt zien wat er allemaal mogelijk is", zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur van Van Gelder.
 
Veilig, lekker en duurzaam
Van Gelder vertelt tot slot: “Onze klanten in de horeca en ziekenhuizen kunnen hun gasten een veilig, lekker en duurzaam alternatief bieden, zonder in te leveren op kwaliteit of gezondheid. Geen enkele producent combineert groenten, zeewier en kruiden zoals wij dat doen. Met deze rookworst bieden we een product dat perfect past in het huidige culinaire landschap en een nieuwe standaard zet voor de foodservice-industrie."