×

‘Maatwerk realiseren op procesniveau vergt flexibiliteit'

Donderdag 13 juni 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Food- en snackfabrikanten uit alle delen van de wereld doen een beroep op HiTec Food Systems om hun verhittingsproces te automatiseren. Het bedrijf uit Zwolle onderscheidt zich van andere aanbieders van warmtebehandelingstechnieken doordat de machines klantspecifiek ontwikkeld worden. “Onze focus ligt op foodprocessing en meer specifiek op de verwerking van eiwitten en proteïnen; vis, gevogelte, vlees maar ook vegetarisch en vegan. De huidige markt speelt in ons voordeel, want er zijn niet veel machinemerken die zo flexibel zijn als wij”, legt directeur-eigenaar Eddie van Dam van HiTec Food Systems uit.
 
“Als we spreken over warmtebehandelingstechnieken, dan spreken we in de praktijk over heteluchtovens, zowel lineair als in spiraalvorm, fryers, contact cookers, maar ook pasteurs en wel-lijnen, dat kan stand alone zijn of in een lijncombinatie”, verduidelijkt Van Dam. “Afhankelijk van wat de klant wil, bieden wij oplossingen om hun producten te verhitten met water, olie, lucht of contactwarmte. Wij hebben binnen HiTec Food Systems 35 jaar ervaring met het ontwerpen van proceslijnen en produceren van foodproducten.”
 
Introductie Pro Serie Fryer
De nieuwste industriële fryer die op het moment dat de redactie te gast is in Zwolle bijna op transport gaat naar een snackfabrikant in Finland, is hier een treffend voorbeeld van. Het is een hoogwaardige, compleet nieuw hygiënisch ontworpen (inline)frituurlijn met alle denkbare opties. De fryer kan ingezet worden voor het frituren van diverse producten en produceert gelijkmatig gefrituurde producten met de perfecte kleur, textuur en smaak. Deze fryer is helemaal Industrie 4.0, met een smart HMI dat gemakkelijk is te bedienen. Maar ook met ‘remote accessibility’ en service op afstand. De machine maakt zelf een trendanalyse, waarmee je een product kunt finetunen. Alle parameters waaraan je kunt draaien, kun je op basis van zo’n trendanalyse optimaal inregelen waardoor je een constante procesoptimalisering waarborgt.
 
Return of Investment slechts één jaar
“Deze fryer is speciaal ontwikkeld om te kunnen werken met ClearOil, ons unieke olie-infiltratiesysteem”, vervolgt Van Dam. “Wij realiseren in combinatie met deze fryer een olieverliesreductie van ruim 95%. Wij halen al het vuil uit de fryer en onttrekken daar 98% van de olie uit. Dit zorgt voor een totaalrendement van 95% op de vuilstroom. De gemiddelde besparing die dit oplevert, zorgt ervoor dat je Return of Investment (ROI) van deze frituurlijn slechts één jaar is.”

Lees HIER de volledige coverstory in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.