×

'Geen hittestress tijdens veetransport geconstateerd'

Dinsdag 08 oktober 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde deze zomer 155 inspecties uit op het dierenwelzijn tijdens veetransporten. Uit het door de NVWA gepubliceerde rapport blijkt dat bij geen van deze inspecties hittestress bij de dieren werd vastgesteld. Vee&Logistiek Nederland is trots op dit resultaat, dat aantoont dat de extra maatregelen van de veelogistieke sector tijdens warme dagen effectief zijn.

Bij Vee&Logistiek Nederland staat dierenwelzijn voorop. Daarom werd in 2016 het brancheprotocol hitte ingevoerd. Dit protocol, dat in werking treedt bij temperaturen vanaf 27 graden Celsius, is specifiek gericht op het voorkomen van hittestress bij dieren tijdens transport.

Effectieve maatregelen
Veetransporteurs nemen diverse maatregelen om het welzijn van de dieren tijdens hete dagen te waarborgen. Transporten worden gepland in de koelere uren van de dag, zoals 's nachts of vroeg in de ochtend. Daarnaast worden er minder dieren geladen. Tijdens stilstand worden vrachtwagens zoveel mogelijk geparkeerd in de schaduw en krijgen de dieren extra water. Indien nodig, kan zelfs de politie worden ingeschakeld om transporten langs files te begeleiden. Een belangrijke ontwikkeling is de introductie van vrachtwagens met airconditioning voor dieren, wat volgens de NVWA een goede zaak is.

Wens voor verdere stappen
Hoewel de sector al grote vooruitgang heeft geboekt, wil Vee&Logistiek Nederland nog een stap verder gaan. Een belangrijke wens is dat de NVWA haar keuringstaken bij extreme hitte eerder op de dag start, maar concrete afspraken hierover zijn nog niet gemaakt. 
Het rapport van de NVWA bevestigt dat het hitteprotocol van de veelogistieke sector werkt en dat onze ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om dierenwelzijn.

(Foto bij dit artikel is aangemaakt met A.I.)