×

Ontkleuren van spinazie-eiwitten en vlugge vegan optie voor horeca 

Donderdag 06 februari 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Traditiegetrouw presenteerden tientallen studenten tijdens de HAS Food Experience verschillende innovatieve concepten op het gebied van voedsel en verpakkingen. Onder de begin februari met een Innovation Award bekroonde innovaties zijn het ontkleuren van spinazie-eiwitten en The Vegan Option, een toegankelijk veganconcept voor middenklasserestaurants.
 
De HAS Food Experience wordt ieder jaar groter en staat in de belangstelling van de food- en verpakkingsindustrie. De focus ligt al langer op gezondheid, duurzaamheid en de transitie van het voedselsysteem, waarbij volgens HAS de ‘next wave’ van voedselinnovaties centraal stond. Er worden awards uitgereikt in verschillende categorie, waarbij er twee interessant zijn voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie.
 
Popeyes protein
In de huidige voedingssector is de markt ingericht op neutraal gekleurde, multi-inzetbare eiwitproducten van plantaardige basis. Hieraan kan spinazie-eiwit, door zijn groene kleur, niet bijdragen. Door op pilotschaal een theoretisch ontkleuringsproces te ontwikkelen kan een multi inzetbaar, neutraal gekleurd eiwitproduct gemaakt worden uit spinaziebladeren. Anthony Burger, Laura de Kock en Teun Smulders (opleiding Food Technology) maken volgens de jury ‘veel potentiële impact gezien de op handen zijnde eiwittransitie’: “En ook de marktkant/ondernemendheid was goed uitgewerkt. Tot slot waren de studenten ook eerlijk in de mogelijke beperkingen van de door hunzelf gekozen grondstof.”
 
The Vegan Option
Middenklasserestaurants worstelen vaak met het aanbieden van innovatieve vegetarische en veganistische gerechten doordat er beperkt personeel is en gebrek aan specialistische kennis, wat leidt tot opslagproblemen en voedselverspilling. Door innovatieve componenten te leveren, maakt The Vegan Option van Tim Heezeman (opleiding Food Innovation) hoogwaardige vegetarische en veganistische opties eenvoudig en toegankelijk. De producten kunnen binnen 15 minuten worden geserveerd, zonder extra personeelsuren, opslagruimte, specialistische kennis of voedselverspilling. “Het concept zet de eiwittransitie op de kaart”, luidt het juryoordeel.