×

De Groene Weg koppelt verdienmodel aan biologisch regionaal rundvlees

Donderdag 04 april 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Na twee jaar geleden te zijn gestart met een keten van biologisch rundvlees uit Nederland, startten onlangs slagerijen van De Groene Weg met de verkoop van biologisch rundvlees uit eigen regio. Hiermee is de keten van De Groene Weg officieel rond en biedt het ook alle schakels, net als de andere ketens van de vleesleverancier, een eerlijke prijs en langetermijnperspectief. “Wij zijn er trots op dat wij de boeren waarmee we samenwerken nu een langetermijnperspectief kunnen bieden voor hun biologische runderen”, aldus ketenmanager Daan Tomesen van De Groene Weg.
 
De Groene Weg werkt voor haar varkensvlees en lamsvlees in een gesloten keten met Nederlandse veehouders. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van kennis. De Groene Weg is hiervoor te rade gegaan bij onder anderen experts in binnen- en buitenland. De verplichte weidegang in combinatie met de hoge grondprijzen maakt het een financiële uitdaging om kalveren aan te houden tot slachtrijpe runderen. De financiële haalbaarheid wordt vergroot wanneer de dieren worden geweid op natuurgronden. Voor deze gronden geldt vaak een flink lagere prijs, maar daar staat tegenover dat deze gronden vaak een fors lagere voeropbrengst hebben met lagere voedingswaarden. Om voldoende vlees met de juiste kwaliteit op een acceptabel prijsniveau te kunnen leveren, speelt de genetica van het dier een belangrijke rol. Niet ieder ras is geschikt om op natuurgronden kwaliteitsvlees te leveren. Tomesen legt uit: ‘‘Inmiddels hebben wij een aantal biologische rundveehouders gevonden met wie wij een samenwerking aangaan. Wij onderzoeken nu de mogelijkheid om samen met de aangesloten rundveehouders, onze eigen buitendienst en rundveehandelaren onze gezamenlijke kennis rondom biologisch rundvee te bundelen en verder uit te bouwen.’’

Meer informatie via www.degroeneweg.nl