×

Vaess opent alginaatgel-productiefaciliteit in Polen

Donderdag 03 oktober 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vaess Agersol, onderdeel van Vaess, Dutch food engineers, heeft een alginaatgel-productiefaciliteit geopend in Polen. Deze nieuwe faciliteit in Stare Koźle, naar eigen zeggen de grootste alginaatgelfabriek ter wereld, stelt Vaess Agersol in staat om beter in de wereldwijde vraag te voorzien en innovatie te bevorderen. “De opening van deze faciliteit markeert een belangrijke stap in onze missie om duurzaamheid en efficiëntie in de voedingsindustrie te verbeteren”, zegt Coen van Oorschot, directeur bij Vaess.
 
Klanten en partners van ‘Canada tot Urk’ waren aanwezig bij de opening, wat de internationale erkenning van Vaess’ leiderschap in de voedingsindustrie benadrukt. Met een oppervlakte van 3.300 m² stelt deze moderne faciliteit Vaess in staat om beter aan de wereldwijde vraag te voldoen en innovatie te bevorderen in verschillende sectoren, waaronder vlees, vis, pet food en plantaardige producten. Alginaat speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de textuur, stabiliteit en duurzaamheid in de voedselproductie en is essentieel voor het ontwikkelen van ‘food for tomorrow’.
 
Inspelen op wereldwijde vraag
Met deze nieuwe fabriek vergroot Vaess Agersol zijn productiemogelijkheden aanzienlijk, vooral in de worstindustrie. “We zijn nu de wereldleider in alginaat, een op zeewier gebaseerde casing die essentieel is voor de productie van worst. Deze uitbreiding is cruciaal voor het behoud van onze leidende positie in de sector”, benadrukt Van Oorschot. “Met productielocaties in Deventer, Melbourne en Stare Koźle, zijn we goed gepositioneerd om te voldoen aan de groeiende marktvraag.”
 
Innovatieve producten gepresenteerd
Tijdens de opening heeft Vaess Agersol belangrijke productinnovaties laten zien, waaronder:
Emulsified brines: ontwikkeld om vocht beter vast te houden met onverzadigde vetten voor gezondere opties;
Plantaardige kaas: met een textuur en smeltbaarheid die vergelijkbaar zijn met die van traditionele kaas;
Plantbased marbling-vet: een vervanger met minder verzadigd vet, die een realistische uitstraling en smaak biedt;
Plant-based smeltvet: een kosteneffectief en allergenenvrij alternatief voor palm- en kokosvetten, met uitstekende smelt eigenschappen tijdens het koken;
Bag-in-box alginaatoplossing: een innovatieve verpakking die de logistiek verbetert, plasticgebruik vermindert en de veiligheid op de werkplek verhoogt;
Poolse ham gemaakt met Natuvas 253: een gezondere ham met beter vochtbehoud en textuur, waardoor productie verliezen worden beperkt.
 
Inzet voor duurzaamheid
De opening van deze fabriek onderstreept de inzet van Vaess voor innovatie en duurzaamheid. “We zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken vol enthousiasme naar de toekomst. Samen met onze klanten en partners blijven we werken aan duurzame en innovatieve oplossingen die de voedingsindustrie verder helpen”, vertelt Joris Hermans, directeur bij Vaess.