×

Plantaardige alternatieven met een verlaagd vetgehalte

Tuesday July 30, 2024
Back to overview
Share this article
Ingrediëntenspecialist Loryma ondersteunt fabrikanten die op zoek gaan naar plantaardige alternatieven voor vlees met oplossingen op basis van tarwe. Ze imiteren dierlijke vetten die de originelen perfect nabootsen in termen van textuur en verwerkingseigenschappen.
 
Stabilisatoren, zetmeel en clean label-verbindingen op basis van tarwe stellen fabrikanten in staat om smeltende of stabiele, snijdbare texturen te creëren. Ze verbeteren ook het uiterlijk en de sensorische eigenschappen van producten zoals sappige kippenworst, veganistische salamipizza of knapperige plantaardige chorizo. Plantaardige vetten gedragen zich echter niet altijd als hun dierlijke tegenhangers als het gaat om productie en bereiding. Hier staan fabrikanten voor verschillende uitdagingen. Loryma heeft drie innovatieve oplossingen ontwikkeld die een gerichte vetreproductie ondersteunen, allemaal met een laag caloriegehalte. Smelt in de mond, stevig aan de beet en visueel aantrekkelijk Veel kant-en-klaarmaaltijden hebben na bereiding een zachte smelt nodig. Voorbeelden hiervan zijn opgewarmde salamipizza of pure gevogelteworst die ondanks het verminderde vetgehalte sappig smaakt in plaats van droog. De Lory® Stab blend op basis van het gemodificeerde tarwezetmeel Lory® Starch Amber speelt perfect in op deze behoeften. Het systeem is vorst/dooi en thermisch stabiel, en ook afschuifbestendig. Sommige eindproducten hebben een pasteuze, romige textuur nodig die niet uitloopt. Het koude geleermiddel bevat ook weinig vet, is snijbestendig, elastisch en geeft geen water af. Als een zichtbaar vetgehalte een typisch kenmerk van de toepassing moet zijn, zoals de witte componenten in salami of de vetrand op rauwe ham, dan is de samenstelling van Lory® Starch Jade en Lory® Starch Ruby bij uitstek geschikt. De grootte van de vetreproductie kan individueel worden geschaald en is geschikt voor een schoon, additiefvrij label. Norbert Klein, Head of Research & Development bij Loryma, licht toe: “De eisen aan eindproducten, of het nu gaat om vleesvervangers of hybride oplossingen, worden steeds strenger. Onze compounds en blends bieden niet alleen voordelen op het gebied van productkwaliteit en voedingswaarde, maar ook voor het efficiënt en doelgericht creëren van nieuwe trendproducten.”