×

'Landbouw is een strategische geopolitieke troef voor Europa'

Thursday November 28, 2024
Back to overview
Share this article
Europa zal moeten produceren waar dit het beste kan. De Nederlandse vleessector wil blijven bijdragen aan voedselzekerheid voor consumenten in Europa en daarbuiten met voedzame, betaalbare producten. Nederland heeft alle troeven in handen om een voortrekkersrol te spelen in  voedselzekerheid en verduurzaming, zowel binnen de EU als wereldwijd. Dit vraagt om een strategische samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, waarin innovatie, marktwerking en duurzaamheid centraal staan. Zo blijft Nederland een sterke speler in het Europese en wereldwijde voedselvraagstuk.
 
Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De COV Visie Nederlandse Voedselstrategie werd afgelopen woensdag officieel gelanceerd tijdens het COV Meat Café.

In een wereld vol onzekerheden moet voedselzekerheid hoog op de politieke agenda staan, zowel binnen Nederland als de Europese Unie. Een solide zelfvoorzieningsgraad is essentieel, nu en in de toekomst. Zoals Rob de Wijk stelt: “De landbouw is een strategische, geopolitieke troef. Minder voedsel maken is gevaarlijk.”
 
Krachtig en weerbaar
Voedselzekerheid vormt de basis voor een krachtig en weerbaar Nederland én Europa.  Importafhankelijkheid maakt landen kwetsbaar, vooral tijdens mondiale crisissituaties.  Nederland draagt met zijn voedselproductie bij aan de stabiliteit van de interne Europese  markt. Er moet een voedselprognose komen die aansluit bij internationale bevolkingsgroei  op lange termijn. Bovendien is het belangrijk te bepalen waar in de Europese Unie, producten het meest efficiënt, veilig en duurzaam geproduceerd kunnen worden.
 
Ideale productieomstandigheden
Nederland biedt uitstekende voorwaarden voor duurzame productie die bijdraagt aan de  Europese zelfvoorzieningsgraad en geopolitiek voordeel. Onze landbouwsector blinkt uit  door laag grondstoffenverbruik, minimale emissies en een hoog innovatieniveau. Het  gunstige klimaat en de vruchtbare delta maken Nederland perfect voor voedselproductie.  Elders wordt vaak minder efficiënt geproduceerd met grotere milieuschade als gevolg.  Nederland heeft een sleutelpositie in het wereldvoedselvraagstuk. Het behoud van onze  productiecapaciteit binnen de EU is daarom van groot belang.
 
Marktgestuurde aanpak
Voedselproductie heeft grote geopolitieke waarde en vraagt om een aanpak die de markt centraal stelt. Het agrofoodsysteem is wereldwijd sterk verweven. Een lage export van  voedsel verlaagt onze strategische waarde en bemoeilijkt de toegang tot noodzakelijke  import. Om de balans tussen vraag en aanbod te waarborgen, moet wetgeving de markt niet  verstoren. De overheid speelt een cruciale rol in het versterken van een gelijk speelveld  binnen de Europese interne markt.
 
Voor een sterke concurrentiepositie van de Nederlandse agrarische sector is samenwerking  met de overheid essentieel. Dit vraagt om een langetermijnstrategie waarin bedrijven meer  regie krijgen. De overheid moet randvoorwaarden scheppen voor een beter verdienmodel,  duidelijke doelen stellen en ondernemers de vrijheid geven hoe zij deze willen bereiken. Bij verduurzamingsdoelen moet niet alleen CO2-uitstoot worden meegenomen, maar ook  het gebruik van bodem en water en de voedingswaarde van producten. Deze brede aanpak helpt ondernemers realistische en haalbare doelen te behalen.
 
Circulair én tegen voedselverspilling
De vleessector zet zich actief in tegen voedselverspilling. Dit gebeurt door betere benutting  van reststromen en afzet van afwijkende producten. Export naar landen buiten de EU blijft  daarbij essentieel, zowel om rest- en bijproducten nuttig in te zetten als om te kunnen  blijven investeren in duurzaamheid en dierenwelzijn. Overheidssteun is nodig om deze  exportmarkten te behouden en uit te breiden.
 
Kennisvoorsprong en schaalgrootte behouden
Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend om zijn innovatiekracht. De Food and  Agriculture Organization (FAO) ziet onze sector als voorbeeld. Om die koppositie te  behouden, moet de overheid verduurzaming en innovatie verder stimuleren. Een robuuste  omvang van de sector is essentieel om onze kennisvoorsprong te waarborgen en een  bijdrage te blijven leveren aan de Europese en mondiale voedselzekerheid.
 
Voedsel moet gezond, veilig, betaalbaar en duurzaam zijn. Keuzevrijheid is daarbij  belangrijk. Dierlijk eiwit speelt een waardevolle rol in een gezond voedingspatroon. Een  transitie naar meer plantaardige voeding mag niet voorbijgaan aan de hoge  voedingswaarde en efficiëntie van vleesproducten. Eiwitten zijn essentieel voor een gezond  dieet. Vlees levert hoogwaardige voedingsstoffen die moeilijk volledig door plantaardige alternatieven te vervangen zijn. De eiwittransitie moet daarom niet alleen focussen op veronderstelde milieuwinsten, maar ook op de gezondheidsbehoeften van de consument.
 
Hoger op de agenda
“Wij zien het als één van onze kerntaken om voedselzekerheid en de zelfvoorzieningsgraad in Europa hoger op de agenda te zetten. Daarom is COV aanjager in een breed samenwerkingsverband met partners uit de agrifoodsector, om gezamenlijk te komen tot een gedragen Nederlandse Voedselstrategie, die tevens nationale input kan vormen voor een Europese voedselstrategie vanuit het ministerie van LVVN”, aldus de COV.