×

'Elk vriessysteem wordt gebouwd op wens van de klant'

Thursday December 05, 2024
Back to overview
Share this article
Aheco African Foods is gespecialiseerd in voedingsmiddelen en aanverwante producten uit West-Afrika. Unieke foodproducten, groentes en speciale vis- en vleessoorten vinden vanuit het distributiecentrum in Zeewolde dagelijks hun weg naar honderden winkels in alle delen van Europa. Voor de klimaatbeheersing in de koel- en vriescellen in het nieuwe pand rekent Aheco op D.I. Koeltechniek. “We hebben dit project samen met het bouwteam kunnen realiseren. Elk koel- en vriessysteem wordt gebouwd op wens van de klant, geheel naar de gewenste capaciteit. Maatwerk dus. En altijd met de beste materialen. Zo ook bij Aheco”, vertelt Jan-Willem Mol van D.I. Koeltechniek.
 
Aheco African Foods is begin jaren ’90 opgericht door Jaap Schipper. “Mijn vader was van origine een poelier. Later ging hij pionieren met handel in kipproducten. Vanuit de handel groeide zijn bedrijf uit tot een internationale groothandel. Eerst aan huis in Woudenberg, later in Nijkerk. Daar is het importeren van producten uit Afrika begonnen, bedoeld voor West-Afrikaanse consumenten die in Europa wonen, zoals Nigerianen en Ghanezen. Wij sourcen in principe alle producten in eigen land en zijn continu op zoek naar mooie foodproducten. Dat betekent dat ik veel in Afrika ben te vinden, maar onze leveranciers staan ook vaak beurzen, zoals Gulf Food, Anuga en SIAL. Per land verschilt de vraag. Onze producten worden vooral verkocht aan Afro Shops, van Amsterdam en Brussel tot in Spanje en Italië”, zegt Mark Schipper, die samen met zijn broers Frank en Paul en zijn moeder Jolanda leiding geeft aan Aheco, dat begin november verhuisde van Nijkerk naar een nieuw, groot warehouse in Zeewolde (‘omdat we uit ons jasje zijn gegroeid’).
 
“Ons assortiment is heel divers”, vervolgt Schipper. “Diepvriesgroenten uit Afrika, zoals cassavebladeren, maar ook vlees en vis, zoals Noorse makrelen en tropische vissoorten uit Vietnam en China. Veel kip- en rundvleesproducten komen uit Europa, maar zijn zeer populair bij West-Afrikanen, zoals rundermagen, -poten en -staarten. Die worden door Europese consumenten niet gegeten, maar zijn in Nigeria heel populair. Wij onderscheiden ons door een hoge kwaliteit, omdat de eisen van de NVWA hier veel hoger liggen dan in andere landen. De koelcel wordt vooral gebruikt voor gezouten en gedroogde vis- en vleesproducten. Het vrieshuis juist voor diepvriesgroenten, seafood en vleesproducten, die doorgaans per pallet worden ingekocht. D.I. Koeltechniek leverde ook al de koeltechniek in ons vorige pand, dus het was voor ons een vanzelfsprekendheid dat zij de techniek voor onze nieuwe koel- en vriesinstallaties zouden realiseren. Dat moet allemaal goed geregeld worden, zonder dat wij daar omkijken naar hebben. D.I. Koeltechniek is daar uitstekend in geslaagd.”
 
Optimale werking
D.I. Koeltechniek heeft de volledige koel- en vriesinstallaties en de airconditioning in de kantoren bij Aheco in Zeewolde voor zijn rekening genomen. “Een koelcel heeft een temperatuur van zo’n +4 graden, terwijl het in de vriesopslag -22 graden is”, vertelt Mol.

“De koel- en vriesinstallatie is gevuld met een natuurlijk koudemiddel (CO2, R744). Dit blijft in de toekomst ook beschikbaar en betaalbaar, en is niet schadelijk voor het milieu. Onze installatie is een zogeheten transkritisch CO2-systeem met warmteterugwinning voor een optimale werking. Er gaat weinig warmte verloren, terwijl het warehouse duurzaam wordt verwarmd en gekoeld. De compressoren zijn voorzien van frequentieregelaars voor een optimale en energetische werking. De warmteterugwinningsunit wordt gebufferd in een 5000 liter-vat voor de vloerverwarming van de opslaghal. Die hal moet rond minimaal +12 graden blijven voor de opslag van de goederen. Ook is er een extra wisselaar voor de vloerverwarming, zodat water niet bevriest en de vloer omhoog komt en bij de ingangen een ijsgladde vloer ontstaat. Veiligheid boven alles”, benadrukt hij.

Lees HIER de volledige coverstory over D.I. Koeltechniek in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.