×

'Wereldwijde vraag naar machines in vleessector groeit'

Tuesday January 22, 2019
Back to overview
Share this article
De machinehandel binnen de internationale vleesbranche is de afgelopen tien jaar met 30 procent gestegen. Afgelopen jaar steeg de vraag naar vleesverwerkende machines naar bijna 1,9 miljard euro wereldwijd. Fabrikanten uit Duitsland (29%) en Nederland (22%) nemen de helft van het wereldhandelsvolume voor hun rekening. “Bijna geen enkele andere deelbranche in de voedingsmiddelenindustrie heeft zo’n dynamische ontwikkeling doorgemaakt”, vertelt Beatrix Fraese van de machinebouwvereniging VDMA, partner van de vakbeurs IFFA die begin mei plaatsvindt in Frankfurt.
 
De totale investering binnen de internationale vleesindustrie is in werkelijkheid nog hoger, want de totale vraag omvat ook de binnen de betreffende lokale markt aangeschafte machines. “Er daar komen nog verpakkingsmachines, automatiseringsoplossingen, transporttechniek en andere componenten die in de vleesindustrie worden ingezet bij, maar die worden volgens de statistieken aan andere deelgebieden toegewezen”, verduidelijkt Fraese. De VDMA schat de totale waarde van deze productgroepen in op nog eens één miljard euro.

Sterk op basis van traditie
Binnen de productie van vleesverwerkende machines hebben Duitse bedrijven een marktaandeel van 29 procent van het wereldhandelsvolume, gevolgd door Nederland (22 procent). “Bedrijven uit deze landen zijn dan ook goed vertegenwoordigd op de beursvloer, maar ook België staat nog in de top tien van landen met de meeste exposanten. Nummer twee na Duitsland is overigens Italië”, vertelt directeur Johannes Schmid-Wiedersheim van IFFA. Italië heeft als op twee na belangrijkste leveringsland een aandeel van negen procent. De Verenigde Staten en China completeren de top-vijf. Het succes van Nederlandse, Duitse maar ook Belgische fabrikanten laat zich volgens Fraese (deels) verklaren door de decennialange tradities van vleesverwerking in die landen.
 
Groeiende afzet buiten Europa
Europa is nog steeds -met afstand- de grootste afzetmarkt voor vleesverwerkende machines: 46 procent wordt geleverd naar Europese landen, waarvan 34 procent naar de Europese Unie (EU). Azië was de op één na belangrijkste afzetregio met een aandeel van 18 procent. Naar Noord-Amerika werd 16 procent van het wereldhandelsvolume geleverd. Op individueel vlak zijn de VS en Rusland de grootste afzetlanden. Maar ook Duitsland, Nederland en België zijn vertegenwoordigd in de top-20. De export van vleesverwerkende machines in Nederland was vorig jaar 426 miljoen euro. Dat exportbedrag blijft al zeven jaar nagenoeg stabiel. “Wij merken in de afgelopen jaren wel een verschuiving op van de afzonderlijke afzetregio’s. De verschuiving van Europa naar met name Azië en Latijns-Amerika zal geleidelijk doorgaan, omdat de betekenis van de afzonderlijke markten in Azië, Zuid- en Midden-Amerika en ook in Afrika in de toekomst gaat toenemen”, aldus Fraese.
 
IFFA is ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor de internationale vleesbranche. Toekomstgerichte oplossingen voor het slachten, verwerken en verpakken van vlees staan centraal van zaterdag 4 tot en met donderdag 9 mei in Messe Frankfurt. De VDMA is partner van IFFA en ondersteunt de beursorganisatie bij alle marktrelevante kwesties op vaktechnisch gebied. Meer informatie (en voorverkoop tickets) via www.iffa.com