Nederlander blijft trouw aan zijn dagelijkse stukje vlees
Monday November 19, 2018
Het groeiend aantal flexitariërs en gewijzigd overheidsbeleid (meer plantaardige eiwitten in de dagelijkse voeding) heeft de afgelopen jaren geleid tot een groter aanbod vleesvervangers en vegetarische producten. Ondanks een omzetgroei voor deze producten, laat de Nederlander vlees echter niet links liggen. Een positieve ontwikkeling voor de vleesindustrie, die daarmee terugziet dat de consument vertrouwen houdt in de sector ondanks de vele (negatieve) berichten in de media.
Vleesconsumptie
Vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten en vet. Van de 76,6 kilogram vlees die jaarlijks per Nederlander wordt geconsumeerd, wordt de helft ook daadwerkelijk genuttigd. Bijna de helft van het vlees komt van geslachte varkens (47,5 procent). Pluimveevlees (voornamelijk kip) is goed voor 29 procent en rundvlees volgt met 20 procent.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WER) in opdracht van Wakker Dier en is gebaseerd op statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de productie, invoer en uitvoer van vlees. WER is onderdeel van de Wageningen University.