Een ijskoud succesverhaal: Van Beek en Hupfer
Wednesday December 18, 2024
Van Beek. Hun innovatieve N’Ice & Easy® speelt een cruciale rol bij het koelen van verse maaltijden die met menukarren in diverse ziekenhuizen worden vervoerd. De schroeftransporteurs zorgen voor efficiënt en geautomatiseerd afvullen van de menukarren met zogenaamd scherfijs. Met precisie pakken ze dit onder uit de ijssilo, waarna ze 60 tot 120 karren per uur vullen. Dankzij deze semiautomatische aanpak worden de karren snel en zorgvuldig gevuld. Zo komen maaltijden, toetjes en fruit iedere dag gekoeld en vers bij de patiënt of cliënt.
Het Duitse Hupfer ontwerpt en fabriceert systemen voor de logistiek vanuit grootkeukens, met een specifieke focus op ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Van de borden tot aan de maaltijdkarren, inclusief de technologie om maaltijden en tussendoortjes op de perfecte temperatuur te brengen én houden, op een energie-efficiënte wijze. Warme en koude maaltijden zijn op meerdere manieren vers bij de patiënt of cliënt te bezorgen. Compressortechniek en CO2-systemen zijn veelgebruikt. Maar wat te denken van ijs? Het voordeel van deze koeltechniek: in ijs zit veel energie. Bij gebruik komt deze vrij. Vrijkomend smeltwater is herbruikbaar, mits slim toegepast.
Cool en commercieel
Willem Kruit, ontwikkeling en constructie verantwoordelijke bij Hupfer, kreeg van zijn leidinggevende de opdracht om dit coole idee uit te werken tot een commercieel haalbaar systeem. Uiteindelijk bedachten Willem en zijn collega’s van de Hupfer engineeringafdeling een totaaloplossing die bestaat uit een metershoge silo voor de opslag van tonnen aan ijs, een ijsmachine die van dit ijs scherfijs maakt en een systeem voor efficiënt transport van het scherfijs naar de maaltijdkarren. Toen dit concept eenmaal stond, was het zaak om de juiste ontwikkelaars te vinden voor het deels maken ervan. Ondanks de grote Hupfer engineeringafdeling, vallen bepaalde concepten en elementen niet in eigen beheer of zijn deze niet hun specialiteit. Willem legt uit: “De N’Ice & Easy is door Hupfer ontwikkeld en gepatenteerd. Waar wij onder andere een externe oplossing nodig hadden, was voor het transport van het ijs. Een transportsysteem robuust genoeg om scherfijs te transporteren zonder schade op te lopen. Ook isolatie was belangrijk om de energie van het ijs zoveel mogelijk te behouden voordat het zijn werk gaat doen, namelijk koelen.”
Scherfijservaring
Na deze keuze voor schroefsystemen, inclusief schroeven van derden of zelfgemaakte varianten, ontdekte Hupfer dat dit specialistisch werk was waar Van Beek in uitblinkt. Joram van der Heijden, sales engineer bij Van Beek, zegt daarover: “De scherfijservaring die we al hadden opgedaan in vistransport, konden we perfect inzetten voor dit project.” De schroeven transporteren het ijs en zorgen voor het afwateren van het smeltwater. Joram vult aan: “Als de ijsmachine even staat en er geen karren afgevuld worden, gaat het ijs smelten. De schroeven draaien dan om dit af te wateren en vermengen het smeltwater weer met het ijs. Ook beschikt het schroefsysteem over een ontwaterpunt, ofwel een zogenaamde drain, om overtollig water te kunnen aflaten.”
Willem: “Samen met Van Beek hebben we intensief gewerkt aan de perfecte oplossing. Zij hebben ook geïsoleerde wanden gemonteerd om het energieverlies van de N’Ice & Easy naar de kar te minimaliseren, waarmee de efficiëntie is geoptimaliseerd.”
Totaaloplossing
Het logistieke concept van Hupfer heeft in de loop der jaren een aantal verbeteringen ondergaan, waarbij Van Beek nauw betrokken was. De samenwerking heeft geleid tot gestandaardiseerde N’Ice & Easy modellen, zodat de schroeftransporteurs perfect passen in verschillende ziekenhuissituaties. Willem: “Onze totaaloplossing sluit hiermee naadloos aan op de omgeving van een ziekenhuis, inclusief de ijssilo en motoraansluiting.”
In de toekomst blijven Hupfer en Van Beek samen werken aan verbeteringen. Want het zijn de details die het verschil maken in dit veeleisende werkveld. Hupfer en Van Beek blijven de normen verhogen, niet alleen voor ziekenhuizen, maar voor iedereen die op zoek is naar geavanceerde oplossingen in grootkeukens.
Al zes jaar lang heeft Hupfer een bijzondere samenwerking met
Het Duitse Hupfer ontwerpt en fabriceert systemen voor de logistiek vanuit grootkeukens, met een specifieke focus op ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Van de borden tot aan de maaltijdkarren, inclusief de technologie om maaltijden en tussendoortjes op de perfecte temperatuur te brengen én houden, op een energie-efficiënte wijze. Warme en koude maaltijden zijn op meerdere manieren vers bij de patiënt of cliënt te bezorgen. Compressortechniek en CO2-systemen zijn veelgebruikt. Maar wat te denken van ijs? Het voordeel van deze koeltechniek: in ijs zit veel energie. Bij gebruik komt deze vrij. Vrijkomend smeltwater is herbruikbaar, mits slim toegepast.
Cool en commercieel
Willem Kruit, ontwikkeling en constructie verantwoordelijke bij Hupfer, kreeg van zijn leidinggevende de opdracht om dit coole idee uit te werken tot een commercieel haalbaar systeem. Uiteindelijk bedachten Willem en zijn collega’s van de Hupfer engineeringafdeling een totaaloplossing die bestaat uit een metershoge silo voor de opslag van tonnen aan ijs, een ijsmachine die van dit ijs scherfijs maakt en een systeem voor efficiënt transport van het scherfijs naar de maaltijdkarren. Toen dit concept eenmaal stond, was het zaak om de juiste ontwikkelaars te vinden voor het deels maken ervan. Ondanks de grote Hupfer engineeringafdeling, vallen bepaalde concepten en elementen niet in eigen beheer of zijn deze niet hun specialiteit. Willem legt uit: “De N’Ice & Easy is door Hupfer ontwikkeld en gepatenteerd. Waar wij onder andere een externe oplossing nodig hadden, was voor het transport van het ijs. Een transportsysteem robuust genoeg om scherfijs te transporteren zonder schade op te lopen. Ook isolatie was belangrijk om de energie van het ijs zoveel mogelijk te behouden voordat het zijn werk gaat doen, namelijk koelen.”
Scherfijservaring
Na deze keuze voor schroefsystemen, inclusief schroeven van derden of zelfgemaakte varianten, ontdekte Hupfer dat dit specialistisch werk was waar Van Beek in uitblinkt. Joram van der Heijden, sales engineer bij Van Beek, zegt daarover: “De scherfijservaring die we al hadden opgedaan in vistransport, konden we perfect inzetten voor dit project.” De schroeven transporteren het ijs en zorgen voor het afwateren van het smeltwater. Joram vult aan: “Als de ijsmachine even staat en er geen karren afgevuld worden, gaat het ijs smelten. De schroeven draaien dan om dit af te wateren en vermengen het smeltwater weer met het ijs. Ook beschikt het schroefsysteem over een ontwaterpunt, ofwel een zogenaamde drain, om overtollig water te kunnen aflaten.”
Willem: “Samen met Van Beek hebben we intensief gewerkt aan de perfecte oplossing. Zij hebben ook geïsoleerde wanden gemonteerd om het energieverlies van de N’Ice & Easy naar de kar te minimaliseren, waarmee de efficiëntie is geoptimaliseerd.”
Totaaloplossing
Het logistieke concept van Hupfer heeft in de loop der jaren een aantal verbeteringen ondergaan, waarbij Van Beek nauw betrokken was. De samenwerking heeft geleid tot gestandaardiseerde N’Ice & Easy modellen, zodat de schroeftransporteurs perfect passen in verschillende ziekenhuissituaties. Willem: “Onze totaaloplossing sluit hiermee naadloos aan op de omgeving van een ziekenhuis, inclusief de ijssilo en motoraansluiting.”
In de toekomst blijven Hupfer en Van Beek samen werken aan verbeteringen. Want het zijn de details die het verschil maken in dit veeleisende werkveld. Hupfer en Van Beek blijven de normen verhogen, niet alleen voor ziekenhuizen, maar voor iedereen die op zoek is naar geavanceerde oplossingen in grootkeukens.