'ILVO Living Lab moet veesector koppositie laten behouden'
Thursday January 17, 2019
Het Living Lab is niet alleen bedoeld voor de veehouders zelf, maar ook toeleveranciers en vleesverwerkers, stallenbouwers en slachthuizen kunnen hun ideeën en verbeterpunten uitwerken bij het ‘lab’. Behalve kennisuitwisseling zullen experimenten en ontwikkelingstrajecten worden opgezet, al dan niet in de gebouwen van de betrokken onderzoekscentra. Het Living Lab steunt op drie loketten, waarvan het Varkensloket al zes jaar bestaat en het Pluimveeloket en Rundvleesloket vorig jaar zijn opgestart.
Varkensloket
Bedrijven en stakeholders uit de varkenssector deponeerden de afgelopen zes jaar meer dan vijfhonderd vragen, die elk -na de nodige opzoekingen- uitgebreid schriftelijk werden beantwoord. Al deze cases werden ingekort en geanonimiseerd geplaatst op de website (www.varkensloket.be) voor anderen om er kennis van te nemen. Sara de Smet van het Varkensloket legt uit: “De loketten zorgen ervoor dat actuele sectorinformatie, onderzoeksresultaten en ervaringskennis op een verstaanbare wijze in het werkveld terecht komen via onder meer studiedagen, workshops, demodagen, nieuwsbrieven en websites.”
De loketten staan zowel gezamenlijk als ieder apart voor de uitdaging om verzoeken uit de praktijk te ontvangen en te vertellen in extra onderzoeksvragen. Op de websites van de drie loketten is alle informatie uit onderzoek ‘in klare taal’ voor iedereen toegankelijk. Op de website zijn onder andere rekentools, video’s, brochures, onderzoeksresultaten, praktijkkennis, presentaties, samenvattingen van rapporten en de antwoorden op vraagstukken (anoniem) te raadplegen. Alle praktijkrelevante thema’s zijn bovendien overzichtelijk bij elkaar gezet, zodat deze informatie snel is terug te vinden.
Co-creatie
Typerend voor het Living Lab is co-creatie en op die manier nieuwe kennis op maat van bedrijven en/of sectoren te ontwikkelen. Ontwikkelde oplossingen en concepten worden gelijk getest en geoptimaliseerd in ‘echte’ praktijkomstandigheden. Er is een sterke focus op effectieve implementatie en opvolging in de praktijk. “De Living Lab-paraplu die wij nu boven de drie loketten plaatsen, maakt de efficiënte, open samenwerking en wisselwerking tussen bedrijven en organisaties zichtbaar”, vertelt administrateur-generaal Joris Relaes van ILVO.
ILVO roept veehouders op om zich te melden bij de coördinatoren van de drie loketten als zij mee willen doen of zelf juist vraagstukken of dilemma’s hebben die ze voor willen leggen aan experts. Ook confidentiële samenwerking (in bepaalde vormen van contractonderzoek) zijn mogelijk. “Door te blijven investeren in onderzoek en innovatie kan de Vlaamse veehouderijsector zijn koppositie binnen Europa behouden, als voorloper op het vlak van technische resultaten en duurzaamheidsinspanningen”, besluit Relaes.
Op de foto: Joke Schauvliege, de Vlaamse minister voor Landbouw, ‘opende’ het Living Lab tijdens Agriflanders 2019. Naast haar (geheel rechts) staat de administrateur-generaal van ILVO, Joris Relaes.