×

'Geen Amerikaanse chloorkip op de Europese markt'

Monday April 14, 2025
Back to overview
Share this article
NEPLUVI-voorzitter Gert-Jan Oplaat roept op tot waakzaamheid bij toekomstige handelsbesprekingen tussen de EU en de Verenigde Staten, specifiek met betrekking tot de import van kip. “In de VS wordt kip vaak gewassen in chloorwater om salmonella te bestrijden. Deze methode is in de EU verboden. Het is van groot belang dat deze zogenoemde ‘chloorkip’ buiten onze markt blijft,” aldus Oplaat tijdens de Algemene Ledenvergadering van NEPLUVI.

Oplaat waarschuwt voor het ‘Mercosur-scenario’, waarin pluimvee als ruilmiddel is ingezet voor andere economische belangen. In dit verdrag tussen de EU en landen in Zuid-Amerika, is onder meer afgesproken dat er ruimte komt voor meer import van kippenvlees uit landen als Brazilië. “Dat is een pijnlijk voorbeeld van hoe sectoren worden opgeofferd in bredere geopolitieke onderhandelingen,” stelt Oplaat. “We mogen deze fout niet herhalen in eventuele deals met de VS.”

Voedselveiligheid
De Europese Unie heeft sinds 1997 een verbod op de import van kip die is behandeld met antimicrobiële stoffen zoals chloor. Deze maatregel is genomen om de voedselveiligheid te waarborgen en consumenten te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico's. De VS hebben meerdere pogingen gewaagd om toch markttoegang te bewerkstelligen, maar de EU heeft haar standpunt gehandhaafd.

De Europese sector zet in op preventieve biosecurity-maatregelen op het boerenerf om salmonella te voorkomen en adviseert consumenten om kip goed te verhitten voor consumptie. Oplaat onderstreept het belang van het bewaken van Europese kwaliteitsstandaarden en roept beleidsmakers op om een gelijk speelveld te waarborgen bij internationale handel.