×

Goed nieuws: nog steeds veel vlees en vis in kant-en-klaar-maaltijden 

Thursday September 12, 2024
Back to overview
Share this article
Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. “Het wordt de consument die voor gemak gaat wel erg moeilijk gemaakt om te kiezen voor een maaltijd zonder dieren,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.
 
Wakker Dier analyseerde in totaal 850 verse kant-en-klaarmaaltijden van de tien grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar.
Bij Albert Heijn is het aandeel plantaardig met 10 procent het grootst. Van alle plantaardige kant-en-klaarmaaltijden bevat slechts één procent een vleesvervanger zoals we die kennen uit het versschap. Net als tien andere supermarkten heeft Albert Heijn toegezegd om actief toe te werken naar een verkoopaandeel plantaardige eiwitten van 60 procent in 2030. 
 
Groeimarkt

Supermarkten weten een flinke omzetgroei te realiseren op het gebied van kant-en-klaar: van €641 miljoen in 2022 naar €677 miljoen in 2023. De groei wordt volgens het Food Service Instituut (FSIN) onder andere aangejaagd door jongere generaties en de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.