×

Variovac: meer dan een fabrikant van thermoformers

Monday December 09, 2024
Back to overview
Share this article
VARIOVAC is meer dan een klassieke machinefabrikant. Het bedrijf – gespecialiseerd in de ontwikkeling van thermoformers voor de food-, non-food en paramedische industrie – is gevestigd in Zarrentin am Schaalsee. Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt deel uit van de ontstaansgeschiedenis van VARIOVAC en komt zodoende in alle geledingen binnen het bedrijf terug. “Wij staan pal naast onze klanten. We weten wat ze willen en komen altijd met een pasklare verpakkingsoplossing. Wij geloven in partnerships, zowel met onze klanten als met onze distributeurs, zoals met Van Uhm”, vertelt Jürgen Füllbeck, directeur sales en marketing van VARIOVAC PS SystemPack.
 
VARIOVAC kent een unieke geschiedenis. Het van origine West-Duitse bedrijf verhuisde enkele jaren na de eenwording van de Bondsrepubliek Duitsland en DDR van West- naar Oost-Duitsland. De verhuizing naar Zarrentin in 1995 was essentieel toen eenmaal de beslissing was genomen om voortaan eigen machines te ontwikkelen. “Zarrentin bood de beste omstandigheden om een fabriek op te zetten. We werden met open armen ontvangen en ontvingen veel steun op allerlei gebied. We zien onszelf nu als een Oost-Duits bedrijf en hebben ons gecommitteerd aan regionale verantwoordelijkheden, het creëren van banen en groei in de regio”, vertelt Füllbeck.

“Zarrentin is een unieke regio, want het bevindt zich in het gebied dat voor de Val van de Muur een neutrale zone was, omdat het zo dicht bij de oude grens lag. Mensen die in deze ‘death strip’ woonden, moesten schriftelijk toestemming vragen aan de autoriteiten om een familielid 30 kilometer verderop te kunnen bezoeken. Bizar als je daar over nadenkt”, vult hij aan. “Toen we in 1995 naar Zarrentin verhuisden, hadden we 19 medewerkers. Tegenwoordig werken 300 mensen bij VARIOVAC. Om personeel te werven, hebben we al direct vanaf de start salarissen naar West-Duitse maatstaven betaald. Ook bieden we medewerkers scholing en trainingen om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen.”
 
Sociaal bedrijf
Onder de naam PS SystemPack GmbH was het bedrijf na de oprichting in 1970 een handelsonderneming, die verpakkingsmachines verkocht. Na de verhuizing naar Zarrentin ging VARIOVAC zelf verpakkingsmachines (thermoformers) ontwikkelen en maakte het bedrijf een flinke groei door. Van 418 vierkante meter bij de start in 1995 naar meer dan 10.000m2 anno 2024. En verdere uitbreiding is in de maak, zien we bij een rondleiding door het bedrijf. Het aantal medewerkers is de afgelopen 25 jaar verviervoudigd naar ruim 300. De sociale rol die VARIOVAC al in de jaren ’90 bekleedde, is onderdeel geworden van het bedrijfs-DNA. “We hebben op dit moment twaalf medewerkers uit Oekraïne hier. Oekraïne was en is voor ons een belangrijke afzetmarkt. Onze agentuur in Kiev vroeg onze hulp toen twee jaar geleden de oorlog met Rusland uitbrak. We hebben direct een hulpactie opgezet en ervoor kunnen zorgen dat veel familieleden van medewerkers konden vluchten naar Zarrentin en omgeving, en hier ook onderdak hebben gevonden. Onze distributeurs stonden ook direct achter onze pogingen om de mensen in Oekraïne te helpen. Zo’n 110 Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen, zijn naar hier gekomen. We hebben ze geholpen met verblijfspapieren, huisvesting en integratie. Sommigen van hen zijn bij ons gaan werken en volgen Duitse les via VARIOVAC”, verduidelijkt Füllbeck.
 
De informatieborden in de verschillende ruimtes bij VARIOVAC zijn dan ook in drie talen uitgeschreven: Duits, Engels en Oekraïens. Wat verder bij een rondleiding door de fabriek opvalt, is hoe schoon de vloeren, werkplekken en kantoren zijn. “Als je foodfabrikanten en medische producenten wil overtuigen dat wij de juiste partner voor ze zijn, dan moeten ze een ordentelijke en schone fabriek zien als ze een rondleiding krijgen. Hygiëne en voedselveiligheid zijn vereisten in de vlees- en voedingsindustrie. Dat moet je dan ook uitstralen in je bedrijfsruimten”, vindt Füllbeck.

Lees HIER de volledige reportage in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.