Vlaamse foodsector investeert flink in plantaardige eiwitten
Thursday March 05, 2020
Om deze eiwittransitie in Vlaanderen te versnellen, investeert Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits via Flanders’ FOOD in de Food Pilot bij ILVO. De totale kostprijs bedraagt 520.000 euro. Daarvan is 208.000 euro afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 104.000 van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Hilde Crevits, Vlaams Minister van Innovatie en Landbouw: “Met Flanders’ FOOD bouwen we samen met vele partners aan de voeding van morgen. De consument heeft zelf meer aandacht voor duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn en vraagt dat ook van onze bedrijven. We willen via dit initiatief bedrijven dan ook de kans geven om producten met plantaardige grondstoffen te ontwikkelen. Soja kan een voorbeeld zijn van een product waar Vlaamse boeren zich in de toekomst meer op kunnen toeleggen.”
Flanders’ FOOD, als speerpuntcluster voor de voedingsindustrie, zorgt ook voor de opstart van onderzoeksprojecten, in samenwerking met bedrijven en onderzoeksinstellingen rond het thema van de eiwittransitie. VLAIO, agentschap innoveren en ondernemen, ondersteunt deze projecten en bedrijven kunnen ook op VLAIO rekenen voor individuele innovaties via de Plant Protein Pilot. Jan Vander Stichele, voorzitter raad van bestuur Flanders’ FOOD: “We zijn trots dat we deze nieuwe pilootlijn kunnen bouwen in de Food Pilot te Melle, ze zal het hart vormen van vele innovaties en onderzoek om vanuit eiwitrijke plantaardige grondstoffen nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen”
Plant Protein Pilot
De Food Pilot zal met steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en provincie Oost-Vlaanderen uitgebreid worden met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. Deze pilootlijn opent mogelijkheden om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige eiwitrijke grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt de hele verwerkingsketen van plantaardige proteïnen gecreëerd.
De integratie van deze lijn in het bestaande toestellenpark maakt het mogelijk om de bekomen eiwitconcentraten/-isolaten te verwerken in een brede waaier van eindproducten uit bakkerij-, vlees-, zuivel- en andere sectoren. In het portfolio van de Food Pilot zit sinds kort ook een ‘High Moisture Extruder’. Tot nu toe kon enkel droge extrusie uitgevoerd worden, maar deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om ook het vochtig textureren van plantaardige eiwitten tot bijvoorbeeld vleesanalogen mee te exploreren. Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “Met deze investeringen wil ILVO zijn onderzoeksvisie over eiwitdiversificatie kracht bij zetten, namelijk om diverse eiwitten in nutritioneel evenwichtige en lekkere voeding te introduceren en hierbij de volledige agrovoedingssector te ondersteunen met onderzoek van veld tot vork.”