Paleis Soestdijk decor eiwitseminar 'Meat & Friends' op 7 november
Monday November 04, 2024
Koninklijk is het rijkserfgoed op Soestdijk wellicht niet meer, maar majestueus zijn de gebouwen en het omliggende landgoed nog steeds. Voor een seminar met als thema inspiratie een ideale plek. Al is niet geheel toevallig gekozen voor het paleis dat tussen 1937 en 2004 het woon- en werkpaleis was van Koningin Juliana en Prins Bernard, verduidelijkt Paul Grimberg van Meattech. “Robbert Cornelissen was één van de cursisten op de opleiding ‘Vleestechnologie en alternatieve eiwitten’ op de HAS Hogeschool, die mede door Meattech wordt samengesteld en wordt gegeven. We raakten in gesprek en zagen meerdere raakvlakken. We bestaan als Meattech nu ruim 21 jaar en we zijn altijd op zoek naar originele verhalen en locaties voor ons seminar. Dat Paleis Soestdijk ons welkom wil heten, daar zijn we uiteraard zeer content mee”, aldus Grimberg.
Voor zijn rol op Soestdijk was Cornelissen ook betrokken bij Innoboost, een organisatie die zich bezighoudt met innovatie en circulariteit. “Daarbij moet je denken aan alle processen rondom innovaties. Van bedrijven die nog geen idee hebben tot ondernemers die een nieuw product hebben en hulp nodig hebben bij het lanceren van een product. Ik ben bij veel innovaties in de foodtechnologische sector betrokken geweest, waaronder bij Mosa Meat, Unilever en andere eiwittechnologiebedrijven, waaronder een aantal startups. Mijn achtergrond is bedrijfskundige, maar ik heb een buitengewone interesse in eiwitten en de bijbehorende technologie. Bovendien kook ik graag en ervaar dat je ook hele smakelijke maaltijden kunt maken zonder vlees, mits je goed nadenkt over hoe je vleescomponenten vervangt en welke alternatieve ingrediënten bij kunnen dragen aan een goed mondgevoel.”
Gezondheid en voeding
Paleis Soestdijk biedt met trots de Nederlandse maakindustrie een platform. Rode draad zijn de thema’s Health, Food, Agri, Water en Energie. “Het paleis is cultureel erfgoed en sinds kort zijn de paleistuinen weer drie dagen per week open voor het publiek. Door het jaar heen worden hier verschillende muziekvoorstellingen en tentoonstellingen gehouden. In de zomer van 2025 zal er een tentoonstelling worden gehouden over het buitenleven op Paleis Soestdijk, gezondheid en voeding. De exacte invulling moet nog vorm krijgen, waarbij dan ook alternatieve eiwitten een rol spelen en we willen aantonen dat gezond ook lekker kan zijn”, onderstreept Cornelissen, die op 7 november met Paleis Soestdijk gastheer van het seminar en een korte introductie zal verzorgen.
Voedselverzamelplaats
“Dit was eens een belangrijke voedselverzamelplaats voor alle koninklijke faciliteiten”, verduidelijkt hij. “Paleis Soestdijk was honderd jaar geleden al volledig zelfvoorzienend. Tegenwoordig is het omliggende gebied 180 hectare, maar vroeger bedroeg dit landgoed maar liefst 600 hectare. Er werd gejaagd en het geschoten wild werd vervolgens naar de keuken gebracht, waar de lekkerste gerechten werden bereid. De moestuinen van vroeger zijn nog steeds in gebruik en worden bewerkt door vrijwilligers. Paleis Soestdijk heeft nog steeds een grote keuken. Het was voor de koks vroeger elke dag weer een uitdaging om iets inspirerends en koninklijks op het bord te toveren, want een schnitzel en patatje volstonden niet”, lacht hij tot slot.
Het seminar Meat & Friends is op donderdag 7 november in de Oranjerie van Paleis Soestdijk in Baarn. Aanvang is 13.30 uur (inloop: 13.00 uur). Aanmelden kan online via www.meattech.nl. De kosten bedragen 150 euro (leden Meattech gratis). Aanvullende informatie via tel. +31 (0)6-572 036 46 of per e-mail naar info@meattech.nl
Klik HIER voor het volledig verhaal over het eiwitseminar en het programma inclusief gastspreker van Meattech in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.