Column: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'
Tuesday November 05, 2019
Ga er maar aanstaan: de Chinese varkensstapel van 428 miljoen dieren in 2018 en 330 miljoen in 2019 en -volgens schattingen van de USDA- verder keldert naar 275 miljoen in 2020. Dat alles impliceert dat China volgend jaar zo’n 20 miljoen -ofwel 6% van de totale wereldproductie- moet importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De vraag is natuurlijk of de exporterende landen (waaronder ook Nederland en België) op korte termijn voldoende slachtrijpe varkens kunnen leveren, nog afgezien van het feit dat alle zeilen bijgezet moeten worden om deze gruwelijke ziekte ook hier buiten de grenzen te houden. In ieder geval is het momenteel alle hens aan dek in de Verenigde Staten om de bio security tot grote hoogte op te voeren. Logisch, want als de Afrikaanse Varkenspest de VS bereikt, heeft dat een direct gevolg van 16 miljard dollar exportverlies!
Vleesinflatie
Vleesinflatie is nu al het veelgehoorde modewoord van de businessanalisten nu dit virus ook heeft toegeslagen in Vietnam, Mongolië en Cambodja. Desalniettemin blijft de vraag naar varkensvlees in China gigantisch toenemen en blijft de consument bereid diep in de buidel te tasten om een (h)eerlijk stukje vlees op het bord te krijgen. In vergelijking met 2018 zijn de varkensvleesprijzen eind 2019 inmiddels met 170% gestegen. Wat dat betreft steken de prijsstijgingen voor kippenvlees (+40%) en rundvlees (+20%) er schril bij af.
Ruwe schattingen geven een indicatie dat in 2020 een ‘vleestekort’ van ongeveer 18 miljoen ton gaat ontstaan omdat simpelweg de reproductiesnelheid de vraag op korte termijn niet aankan. Voorspellingen hebben altijd het gevaar dat de realiteit anders wordt, maar het is bijna een zekerheid dat we moeten gaan wennen aan substantieel hogere vleesprijzen in 2020. Het karbonaadje gaat een exclusieve dure delicatesse worden.
Alternatieve eiwitbronnen
De tendensen van alternatieve eiwitbronnen die als mogelijke compensatie gaan dienen, spreken duidelijke taal: de totale Chinese import van kippenvlees in 2018 was 342.000 ton, een getal dat gaat stijgen tot 750.000 ton in 2020. Goede tijden dus voor de beurskoersen van de Amerikaanse ‘kippenboeren’. Ook een aardigheidje om te weten is dat door de sterk toegenomen export van Amerikaans rundvlees, bedrijven zoals Cargill en Tyson, rundvlees op de thuismarkt kunnen verkopen tegen prijzen ‘wat de gek ervoor geeft’. Dus ook in de VS gaan de hamburgers en sirloin steaks meer dollars uit de zakken van de consumenten weghalen.
Een lichtpuntje is natuurlijk wel dat er extra groeikansen gaan komen in de eiwittransitie van dier naar plant, een gegeven dat vooral de flexitariërs zal aanspreken.
Henk Hoogenkamp