Nepluvi: stop met import van kip van buiten de Europese Unie
Monday June 03, 2024
Nederlandse consumenten hebben het recht om te weten waar hun voedsel vandaan komt en moeten kunnen vertrouwen op de hoogste kwaliteitsnormen. Recent onderzoek van de Rabobank toont aan dat de import van pluimveevlees in Europa een forse groei doormaakt, met name uit landen als Oekraïne, China en Thailand. Pluimveevlees uit landen buiten de EU voldoet niet aan de hoge normen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid, waar de Nederlandse pluimveesector wereldwijd om bekendstaat. Door de import van kip van buiten de EU toe te staan, worden deze normen in gevaar gebracht.
Urgentie
Volgens de Rabobank is Nederland een van de grootste importeurs van pluimveevlees buiten de EU. De invoer van pluimveevlees is in het eerste halfjaar van 2023 fors gestegen, waarbij een verdubbelde import uit Oekraïne tot 52.000 ton opviel. Dit onderstreept de urgentie van de petitie en de noodzaak om de Nederlandse markt te beschermen tegen ondermaats en slecht gecontroleerd kippenvlees. De petitie roept niet alleen op tot stopzetting van de import van kip van buiten de EU, maar pleit ook voor een versterking van de controlemechanismen voor ingevoerd pluimveevlees. Er moet meer transparantie komen over de herkomst en productiewijze van kippenvlees dat op de Nederlandse markt wordt verkocht. Ook dringt de petitie aan op strengere controles op de naleving van de Europese normen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid.
Dringende actie
Onlangs waarschuwde Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat al voor de verstoring van de markt door de ongebreidelde import van goedkoop kippenvlees uit Oekraïne, dat niet voldoet aan Europese milieu- en dierenwelzijnsnormen. Oplaat: “Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor de Europese markt, maar bedreigt ook de duurzame standaarden die in de Europese pluimveesector worden gehanteerd.” Daarnaast wordt ook de werkgelegenheid in de sector bedreigd door de toestroom van goedkoop kippenvlees van buiten de EU, wat de dringende noodzaak benadrukt om deze kwestie aan te pakken en de belangen van de Europese pluimveesector te beschermen. “Het is hoog tijd voor een oplossing die zowel recht doet aan de belangen van de Europese als de Oekraïense pluimveesector”, aldus Oplaat. Met de petitie wordt het standpunt van Oplaat versterkt en wordt de nadruk gelegd op dringende actie.
De petitie is hier te vinden: http://stopgoedkopeimportkip.petities.nl/