spekjes

Veel vleesrecalls vanwege Listeria en allergenen

Retailers en voedingsmiddelenfabrikanten hebben in 2017 flink wat vlees- en visproducten teruggeroepen bij de consument. Vooral vanwege allergenen, maar ook omdat ze Listeria of andere bacteriën bevatten.

Dat blijkt uit een analyse van meat&co van de waarschuwingen op de website van de NVWA. Het artikel is te lezen is in de uitgave die 19 december verschenen is.

Allergenen

De achterliggende oorzaak van allergenenrecalls zijn divers. Zo had de allergenenwaarschuwing van Beckers in januari had te maken met een veel voorkomend euvel: aan product- dan wel verpakkingsverwisseling waardoor de allergenendeclaratie niet meer klopte. De snackfabrikant haalde een partij van 35.000 verpakkingen rundvleeskroketten terug, omdat de verpakkingen goulashkroketten of bamidriehoekjes konden bevatten.

Pathogenen

In Duitse biefstuk, rundertartaar, gesneden snijworst, bloedworst en spekblokjes werd Listeria monocytogenes aangetroffen. Ook in gebakken lekkerbek en gebakken kibbeling werd het pathogeen gedetecteerd. Afgezien van Listeria werden producten teruggeroepen vanwege E. coli en Salmonella.

Naast allergenen en ziekteverwekkende micro-organismen werden vleesproducten teruggeroepen vanwege verontreiniging met glas.

> Bekijk de analyse in meat&co

> Wat staat er nog meer in meat&co van december?


Lees ook:
> Column Norbert van der Werff over recalls
> Recall: Zwanenberg-spekblokjes kunnen listeria bevatten 
> Recall Brandenburg Culinair vanwege allergeen
> Jumbo haalt Marokkaanse couscous uit het schap
> Vandalen stoppen spelden in Vomar-voeding