Sector zwaar getroffen bij Brexit

De impact van een harde Brexit zou groot zijn. De kosten voor de export naar Groot-Brittannië  stijgen in dat geval door hoge importtarieven, extra veterinaire controles en hogere transportkosten. Die stijging leidt tot een exportdaling van 84 procent voor rundvlees, 48 procent voor varkensvlees en 76 procent voor lamsvlees.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese organisatie voor de vleessector UECBV. De organisatie, waarvan ook het Nederlandse COV lid is, heeft een studie laten uitvoeren om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn als Groot-Brittannië op 29 maart 2019 uit de EU stapt. Als er dan nog geen overeenkomst is gesloten, verlaat het land ook de interne markt en de douane-unie. De handel tussen Groot-Brittannië en de EU zal dan zwaar worden verstoord. De handel stort in en de prijzen dalen sterk met tot gevolg verlies van minstens 32.000 banen in de hele EU.

De vleessector wordt volgens het rapport bij een harde Brexit getroffen door hoge tarieven van gemiddeld bijna 50 procent en voor sommige producten zelfs meer dan 100 procent. De prijzen van rundvlees zullen structureel dalen met meer dan 8 procent en van varkensvlees met ruim 7 procent. Volgens het onderzoek wordt door de extra veterinaire inspecties vooral het MKB in de vleessector getroffen. Ook de handel in vers vlees wordt geschaad omdat de geavanceerde just-in-time logistieke systemen worden ondergraven. Om de schade te beperken bevelen de onderzoekers een lange transitieperiode aan. Het is wenselijk dat de regelgeving in de EU en Groot-Brittannië zoveel mogelijk blijven overeenkomen.