November 2015

Optimised Motion Series van Festo

De eenvoud van een pneumatische cilinder gecombineerd met de positioneringsvoordelen van een elektrische aandrijving in een machine. Een gebruiksvriendelijke oplossing met een lager prijskaartje dan traditionele elektrische positioneringssystemen. Dit is in een notendop het principe achter de enkele jaren terug door Festo gelanceerde oplossing OMS, ofwel Optimised Motion Series. Meat&Co. vroeg Roy Bours, Product Marketing Manager van Festo, naar de belangrijkste usp’s van OMS voor u als speler in de voedingsindustrie.

Je bent sinds september 2014 Product Marketing Manager bij Festo. Wanneer maakte je in deze functie voor het eerst kennis met Festo’s OMS-oplossing?
„OMS bestond al op het moment dat ik bij Festo ging werken, maar met een kleiner productfolio en met minder mogelijkheden dan vandaag de dag. Dankzij doorontwikkelingen en productuitbreidingen in het afgelopen jaar is Festo’s huidige OMS-portfolio veel completer. Inmiddels heb ik me verdiept in alle ins & outs van OMS.
Festo biedt al jarenlang branchespecifieke oplossingen op het gebied van elektrotechniek, mechanica en pneumatiek, die de efficiency van bedrijven vergroten en hun productiekosten kunnen verlagen. Als specialist geniet Festo vooral bekendheid dankzij zijn productfolio in pneumatische aandrijvingen. Sinds een aantal jaren is Festo ook zeer actief in elektrische aandrijvingen en in ‘motion & control’, ofwel de aansturing van alle bewegingen in een machine of een machinepark.
Met Optimised Motion Series combineert Festo de eenvoud van een pneumatische cilinder met de positioneringsvoordelen van een elektrische aandrijving.”

Kun je ook de niet technisch onderlegde Meat&Co.-lezers uitleggen hoe het OMS-principe in elkaar steekt?
„Pneumatische cilinders staan garant voor de lineaire bewegingen in een machine. Deze cilinders zetten de pneumatische energie op basis van lucht om in mechanische energie. Er is vervolgens weinig controle over de specifieke bewegingen en positioneringen. Voor een beter gecontroleerde beweging hiervan kan een servo-elektrische aandrijving worden ingezet, maar hieraan hangt een hoog prijskaartje en is veel nieuwe knowhow vereist.
Met OMS biedt Festo daarom een low end elektrische aandrijving op basis van een ‘servo light’ stappenmotor met encoder. Een totaaloplossing, die goedkoper is dan een conventioneel elektrisch positioneringssysteem. Festo’s stappenmotoren hebben een wat lager vermogen van 24 of 48 volt.
De bijbehorende motorcontroller telt minder features in ‘motion control’ dan een standaard servocontroller. Voor het overgrote deel van de toepassingen binnen het machinepark van de voedingsmiddelenindustrie biedt OMS echter meer dan voldoende mogelijkheden voor bewegingscontrole. Binnen deze industrie bestaat een overduidelijke behoefte aan eenvoudige elektrische aandrijvingen en aan gebruiksvriendelijke positioneringsmogelijkheden.
Het mechaniek, de motor, de motorflens, de kabels en de controller worden in 1 doos geleverd. Hierbij worden het mechaniek en de motor met flens geassembleerd geleverd. De kabels en de controller worden niet aangesloten geleverd, omdat deze ergens in een besturingskast door de klant worden weggewerkt.
De inbedrijfname van OMS is erg eenvoudig. Ook niet technisch geschoolde medewerkers kunnen de OMS-oplossing binnen een half uur installeren.”

Uit welke componenten bestaat OMS?
„De initiële oplossing bestond uit de zogeheten EPCO elektrische cilinder met aangebouwde stappenmotor, de motorcontroller CMMO-ST en de bijbehorende kabels. Festo’s universele cilinder kan onder meer worden gebruikt voor het toevoegen, inleggen, wegnemen of fixeren van onderdelen. Hierbij gaat het altijd om eenvoudige handling- en positioneringstaken voor kleine onderdelen.
Met behulp van de CMMO-ST controller kan de elektrische cilinder, zonder gebruik te hoeven maken van specifieke software, tot maximaal zeven posities worden aangestuurd. De configuratie kan rechtstreeks via een webinterface op een computer of laptop worden uitgevoerd. Door via een webbrowser in te loggen op de Festo Cloud Server en een specifieke aandrijvingscode in te voeren, wordt een configuratiefile voor 7 verschillende posities gedownload. Deze kunnen in de controller worden opgeslagen en gebruikt om de juiste configuratie te selecteren. Als meer dan 7 verschillende posities benodigd zijn, is dit ook geen enkel probleem. Via de FCT-softwaretool van Festo kunnen maximaal 31 posities worden voorgeprogrammeerd of er kan een directe modus worden geselecteerd, waarbij posities en snelheden vanuit een bovenliggende PLC-besturing worden doorgegeven.
Een groot voordeel is dat Festo alle OMS-componenten als één inbouwklaar systeem, in één verpakkingsdoos, onder één bestelnummer levert. Zo hebben bedrijven de garantie dat alles geleverd wordt en dat zij OMS in één keer kunnen installeren.”
Welke producten zijn het meest recent aan de Optimised Motion Series toegevoegd?
„Deze nieuwe producten zijn de geleide elektrische EPCO-G-cilinder, de elektrische, roterende ERMO-aandrijving én de tandriemaandrijving ELGR. Deze gebruiksvriendelijke producten zijn ontwikkeld om machinebouwers en systeemintegrators in staat te stellen om zowel de bewegingscontrole in het machinepark te verbeteren als hun winstmarges te vergroten door het verbeteren van specifieke machinetoepassingen.
EPCO-G staat borg voor een eenvoudige en robuuste positionering met slagen tot 400 millimeter. De ERMO-drive voldoet aan dezelfde strenge prestatiecriteria van Festo als de voorgaande roterende aandrijvingen, maar heeft een aantrekkelijker prijskaartje.”
De lineaire tandriemaandrijving ELGR vormt een betrouwbare en robuuste oplossing onder zwaardere productieomstandigheden. De drie nieuwe OMS-producten versterken de combinatie van simpele pneumatiek en kwalitatief hoogstaande, elektrische aandrijvingen.
De PLC-besturing van de CMMO-controller kan plaatsvinden via een digitale IO, een IO-link, Modbus/TCP of een gangbare veldbus óf industriële ethernetcommunicatie.”

Welke andere, nog niet genoemde voordelen heeft OMS?
„Bij bestaande elektrische aandrijvingen is de benodigde dimensionering vaak moeilijk. Hiervoor zijn meestal speciale software en veel technische knowhow vereist. Bij Festo’s Optimised Motion Series is deze dimensionering gemakkelijk. Eenvoudige en overzichtelijke grafieken in onze OMS-catalogus maken snel duidelijk welke oplossingen het meest geschikt zijn voor welke applicaties. Hiervoor is slechts beperkte technische kennis vereist.”

© Copyright - Meat & Co - created by Dokwerkers | Crossmedia