Maart 2013

Dankzij cilinders van Festo

Kostenverlaging

Dat Festo specialist bij uitstek is op het gebied van elektrotechniek, mechanica en pneumatiek zal u als Meat&Co.-lezer overduidelijk zijn geworden dankzij diverse artikelen over deze onderneming in het afgelopen jaar. Deze keer vroegen wij André Valstar, Marketing Manager Drives, om in het Meat&Co. Kenniscentrum een indruk te geven van het innovatieve vermogen van Festo als het gaat om cilinders. Hij vertelt onder meer over de ADN- en DSNU-cilinders met PPS-demping

Tekst: Bart Manders

De PPS-demping op de bestaande ADN- en DSNU-cilinders vormen de nieuwste cilinderinnovatie van Festo. Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?
„Festo heeft deze variant ontwikkeld naar aanleiding van de specifieke vraag van onze grotere industriële afnemers, die graag met ADN-cilinders wilden gaan werken. Deze PPS-variant biedt grote voordelen voor elke producent die met applicaties in uiteenlopende omgevingscondities werkt. Al onze innovaties op cilindergebied komen tot stand naar aanleiding van specifieke vragen   van bedrijven of machinebouwers. Op deze manier sluiten wij met deze innovaties exact aan op de wensen van de klant. Groot voordeel van deze werkwijze is dat wij op deze manier feeling houden met de markt en hieraan goede en tevreden klanten overhouden aan wie wij al jarenlang cilinders leveren.”

Wat zijn ADN- én DSNU-cilinders?
,,Een ADN-cilinder is een zogeheten korteslagcilinder, vooral geschikt voor machines waarbij de inbouwruimte voor een cilinder beperkt is. Deze cilinder kenmerkt zich door korte bewegingen in een hoog tempo. Een DSNU-cilinder is een wrijvingsarme, ronde cilinder. Cilinders uit de DSNU-serie beschikken standaard over een rvs cilinderbuis en kunnen op elke gewenste manier worden gemonteerd.”

Zijn beide cilindertypes op voorraad leverbaar?
,,Ja, in principe kunnen wij al onze ISO-cilinders direct uit voorraad leveren. Als klanten bepaalde tailormade wijzigingen doorgevoerd willen zien op deze cilinders, dan is dit eveneens mogelijk.”

Beide kunnen desgewenst worden uitgerust met een PPS-demping. Hoe werkt deze demping?
,,PPS is een zelfinstellende demper, die ervoor zorgt dat de in een applicatie vrijkomende kinetische energie automatisch wordt gedempt. De pneumatische demping dempt de ongewenste vibraties die worden overgedragen aan de machine en zorgt voor een flinke reductie van geluiden, knallen en trillingen. Hierdoor bevindt een cilinder zich sneller op een stabiele eindpositie, waardoor bedrijven minder tijdverlies lijden en dus meer producten kunnen produceren. Al onze ISO-cilinders, zoals dus ook de ADN- en DSNU-cilinders, zijn uitgerust met PPS , een demper die ook bij wisselende machinebelastingen of productiesnelheden een optimale instelling van de buffercapaciteit garandeert. Hierdoor bieden zij onder alle productieomstandigheden een gelijke demping. Dit zorgt voor de juiste cyclustijden en voor een langere levensduur van een machine. Een belangrijk voordeel is bovendien dat het dempingsysteem aan de buitenzijde van de cilinder niet zichtbaar is en daardoor niet te verstellen is door ongekwalificeerd personeel.”

Welke nadelen kleven aan conventionele dempers?
„Conventionele dempers moeten door een bedrijf of een machinebouwer zelf worden ingesteld. Deze handmatige instelling kost veel tijd en verlengt de installatietijd en de inbedrijfsstelling van een installatie. Hierbij gaan vaak de nodige verborgen kosten een rol spelen.  Een verkeerde instelling van de demper kan bovendien leiden tot slijtage en een verkorte levensduur van een machine.”

Zijn er trends waarneembaar in de klantvraag naar nieuwe cilinders?
„Op basis van de cilinders van Festo in uiteenlopende machines willen klanten over het algemeen steeds meer gemak en duurzaamheid ervaren. Daarom moeten onze cilinders niet alleen kwalitatief sterk, maar ook zo snel en gemakkelijk mogelijk te installeren zijn. Als bij de installatie van een cilinder vijf minuten tijdwinst wordt geboekt, dan levert dit bij een complete productielijn al snel een aanzienlijke tijdsbesparing op. En in een productieomgeving telt natuurlijk elke seconde. Dankzij het gemak van onze cilinders, die een langere levensduur van machines garanderen, kunnen bedrijven hun ‘total cost of ownership’ verlagen.”

De werking van cilinders vormt voor de leek pittige materie. Is er, o.a. in de voedselverwerkende industrie, veel onwetendheid over het belang van goede cilinders?
„Het valt mij juist op dat bedrijven vaak aardig wat kennis in huis hebben over pneumatiek in het algemeen en meer specifiek over cilinders. Desondanks zouden zij zich er nog meer van bewust moeten zijn dat deze onder meer bestand moeten zijn tegen de uiteenlopende omgevingscondities in de voedselverwerkende industrie.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van cilinders?
„Ik raad bedrijven aan om, samen met hun machinebouwer en natuurlijk met ons, goed na te denken over de juiste kwaliteit cilinders en de juiste afdichtingen. Voor een goede toepassing van cilinders zijn diverse cilindermaterialen en afdichtingsconcepten nodig. Een cilinder met slechts één afdichtingoplossing is niet geschikt voor alle machines en applicaties. De keuze voor een specifieke afdichting is onder meer sterk afhankelijk van de gehanteerde reinigingsmiddelen voor applicaties. Verschillende keuzes zorgen wat dat betreft voor verschillen in levensduur van een machine.”

Welke afdichtingen zijn geschikt voor toepassing in de voedingsmiddelenindustrie?
,,Speciaal voor applicaties bij voedselverwerkende bedrijven die veel moeten worden gereinigd, heeft Festo bijvoorbeeld een nieuwe afdichting met een lange levensduur gerealiseerd. De afdichting heeft een Schraperdesign, bestaande uit polyethyleen met speciale veren gemaakt van rvs. Een siliconenvulling in de externe groef van de cilinder beschermt de veer tegen vervuiling. Deze afdichting noemen wij ook wel een drooglooppakking en zijn bij uitstek geschikt voor machines die voor een optimale reiniging flink moeten worden ingeschuimd.”

Bekijk zelf wat uw voordelen zijn en ga naar http://www.festo.nl/pss

© Copyright - Meat & Co - created by Dokwerkers | Crossmedia