mei 2017

Huub Oudshoorn, chef-kok van Binnenhofbarbecue:

‘Altijd oog gehad voor parlementariërs die geen vlees eten’

De 69-jarige Huub Oudshoorn heeft een indrukwekkend CV. Hij verwierf naam en faam als chefkok en productpromotor van de vlees- en eiersector. Zo was hij onder de vlag van het Bedrijfschap Slagersbedrijf en het Voorlichtingsbureau Vlees betrokken bij promotionele activiteiten rond Nederlands vlees in binnen- en buitenland, verzorgde hij ontelbare productdemonstraties en werkte hij mee aan culinaire radio- en televisieprogramma’s. Hij was zelfs culinair betrokken bij het huwelijk en de kroning van prins Willem-Alexander en Máxima. Maar de agenda van de inmiddels zelfstandig actieve Oudshoorn is nog steeds overvol. Zo is de Ridder in de orde van Oranje Nassau ambassadeur van Euro-Toque Nederland en gastdocent kalfsvlees op de Cas Spijker academie. Momenteel is hij druk doende met de voorbereidingen voor de Binnenhofbarbecue, waaraan hij voor het veertigste jaar in successie als chef-kok zijn medewerking verleent. Meat&Co. stond met Huub Oudshoorn uitgebreid stil bij dit jubileum.

T: Bart Manders
F: Richard Hulshof

Hoe bent u veertig jaar geleden chefkok geworden van de Binnenhofbarbecue, die traditiegetrouw plaatsvindt op de laatste werkdag voor aanvang van het zomerreces van de Tweede Kamer?
Huub Oudshoorn:  ͈Ik ben al veertig jaar lang actief in de vleesvoorlichting en -promotie en net zo lang als chefkok betrokken bij de Binnenhofbarbecue. Ik was destijds één van de drie chef-koks van het Bedrijfschap Slagersbedrijf en daarnaast voor 50% actief bij het Voorlichtingsbureau Vlees. Het idee voor de Binnenhofbarbecue is destijds gekomen van de 4 V`s, waarvan Greetje Douma destijds directrice was. De Binnenhofbarbecue was bedoeld als gebaar van de Nederlandse vleessector aan politiek Den Haag. Samen met Bram Moerman, hoofd voorlichting van het Bedrijfschap Slagersbedrijf, is de barbecue voor het eerst georganiseerd en ben ik met mijn collega’s gevraagd de culinaire invulling hiervan te verzorgen.”

Hoe zag de barbecue er in het begin uit?
HO:  ͈In de beginperiode was de invulling van de Binnenhofbarbecue voor mij één van de culinaire hoogtepunten van het jaar. Deze vond destijds op het Haagse Binnenhof plaats. Er waren 1200 tot 1300 gasten: alle medewerkers van de Eerste en Tweede Kamer, van de toiletjuffrouw tot de minister-president in het Torentje.”

Welke herinneringen bewaart u aan de  jaren op het Binnenhof?
HO: Net als bij de culinaire activiteiten die ik voor het Koninklijk Huis verzorgde, heb ik ook als chefkok van de Binnenhofbarbecue een soort ‘zwijgplicht’ over wat ik daar meemaak met politici. Maar laat ik zo zeggen: ik ben wel eens bij de toenmalige minister-president Joop den Uyl in het torentje geweest en ik heb alle denkbare ministers in die jaren meegemaakt. Destijds kreeg iedere genodigde voor de barbecue een ‘strippenkaart’, waarmee hij of zij zijn vleesassortiment kon opnemen van de barbecue. Ik herinner me een jarige Binnenhof-medewerker, die een bus met 60 familieleden uit Limburg liet overkomen om zijn verjaardag te vieren en mee te eten op de barbecue. Hiervoor was de strippenkaart illegaal gekopieerd. Het was wel even schrikken dat deze extra gasten op de barbecue kwamen, want als vertegenwoordiger van de vleessector wil je natuurlijk niet dat iemand iets tekort komt. Naar aanleiding van deze ervaring is ervoor gezorgd dat de strippenkaart daarna niet meer te kopiëren was.”

In de loop der jaren leverde de barbecue protesten van antivleesgroeperingen. Hoe kijkt u aan tegen deze protesten?
HO:  ͈Al vrij snel, na een jaar of vijf, kwamen antivleesgroeperingen met protesten tegen de bio-industrie. Zo voerde Wakker Dier in de jaren tachtig actie door met schalen met vissenkoppen en zelfs met de onderkaak van een koe rond te gaan op de barbecue. Ook heeft een politieke partij uit protest eens koeiengeluiden door het raam van hun partijkamer laten schallen tijdens de barbecue. Ik weet dat er tegenstanders zijn van de Binnenhofbarbecue en van vlees en ik respecteer hun standpunten. Ik vind het echter jammer, dat zij hun mening met kinderachtig gedrag ventileren.
Bovendien heb ik als chef-kok vanaf het prille begin van de parlementaire barbecue altijd oog gehad voor parlementariërs die geen vlees aten. Zo hebben er altijd ook vegetarische spiezen, salades en rauwkosten op het menu gestaan. Doordat er steeds meer ongenode gasten en protesten kwamen tijdens de barbecue, is de Binnenhofbarbecue in 1992 verplaatst naar het meer afgeschermde Haagse perscentrum Nieuwspoort, dat ruimte biedt aan 350 gasten. Sinds 2005 organiseren Wakker Dier, Milieudefensie en de Nederlandse Vegetariërsbond een alternatieve vegetarische Buitenhofbarbecue, tegelijkertijd met onze barbecue. In de loop der jaren is de animo hiervoor niet echt gestegen.”

Tot vier jaar terug werd de Binnenhofbarbecue verzorgd door de (inmiddels opgeheven) Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Voor wie is de huidige, door de COV en NEPLUVI aangeboden barbecue bedoeld?
HO:  ͈De huidige Binnenhofbarbecue richt zich niet alleen op Kamerleden en hun medewerkers, maar ook op sectorvertegenwoordigers en de pers. Deze wordt aangeboden door de COV en NEPLUVI namens de Nederlandse vlees- en pluimveesector. In mijn ogen is de Binnenhofbarbecue nog altijd een zeer nuttige bijeenkomst voor én met de vleessector. Door de directe contacten tijdens de barbecue worden er voor de sector bakens doorbroken. Het zou een groot gemis zijn als zij de kans laat glippen om hiermee free publicity te genereren bij televisie, radio en andere media.”

Wat staat er tijdens de Binnenhofbarbecue op 6 juli a.s. op het menu?
HO:  ͈Op het vleesmenu staan alle Nederlandse slachtdieren: varken, rund, kalf, lam, kip, kalkoen én eend. Dit menu wordt in de voorbereidingen uitgebreid met mensen vanuit de sector besproken, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Om ervoor te zorgen dat niemand iets tekort komt, kopen we een ruim vleesassortiment in. We willen dat alle gasten tot aan het einde van de barbecue voldoende vleeskeuze hebben. Een minister of wie dan ook die later komt, mag zeker niet achter het net vissen. De Nederlandse Brouwers leveren pils en alcoholvrij bier, de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen biedt frisdrank, sap en water aan en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren zorgt voor bijzondere wijnen.
Ik heb overigens veel respect voor de keukenbrigade van Nieuwspoort, met wie ik graag samenwerk. Deze keukenbrigade is zeer behulpzaam en gaat altijd voor een optimale kwaliteit. Daarnaast werk ik al jaren prettig samen met slager Jan Joosten uit Barneveld. Hij verzorgt de aanvoer van het vlees.”

Bent u ook volgend jaar nog als chef-kok bij de Binnenhofbarbecue betrokken?
HO:  ͈Ik ben inmiddels 69 jaar en voel me nog prima. Ik zou het dan ook erg leuk vinden om ook bij de 41e editie chef-kok te zijn. Ik zou niet weten wat ik anders zou willen doen en ook mijn vrouw wil me nog niet achter de geraniums hebben zitten. Buiten de Binnenhofbarbecue ben ik sowieso blij dat ik door diverse mensen en partijen uit de vleessector nog gevraagd wordt voor uiteenlopende activiteiten.”

Trefwoordenlijst

Huub Oudshoorn

Reacties op dit artikel

© Copyright - Meat & Co