September 2013

Dankzij modulaire opbouw

CRDSNU-cilinder op maat

Het begrip CRDSNU zal u als speler in de vleesverwerkende industrie niet direct bekend in de oren klinken. CRDSNU is de naam van de rvs normcilinder op basis van de ISO-norm, die Festo uit Delft sinds enkele jaren in het assortiment heeft. Bij uitstek geschikt voor toepassing in applicaties binnen de voedingsmiddelenindustrie, de verpakkingssector en de farmaceutische industrie. André Valstar, Product Marketing Manager Drives van de Delftse specialist in elektrotechniek, mechanica en pneumatiek, legt in deze online reportage uit waarin de praktische meerwaarde schuilt van de CRDSNU-cilinder.

Tekst: Bart Manders

De CRDSNU-cilinder behoort al sinds 2010 tot Festo’s uitgebreide productgamma.
,,Deze corrosiebestendige cilinder heeft Festo specifiek ontwikkeld voor  machines en applicaties in de voedingsmiddelenindustrie, de verpakkingssector en de farmaceutische industrie,” verduidelijkt André Valstar desgevraagd. ,,Deze rvs cilinder op basis van de ISO-norm heeft een zeer hoge  mate van resistentie tegen gebruikte reinigingsmethoden en –middelen in uiteenlopende applicaties op de productievloer. Festo hanteert voor alle geleverde cilinders een klasseindeling wat betreft hun mate van corrosiebestendigheid. De CRDSNU-cilinder behoort tot de één na hoogste bestendigheidsklasse.”

Essentiële plekken
Festo’s Product Marketing Manager Drives benadrukt het belang van cilinders met een hoge corrosiebestendigheid in applicaties binnen de vlees- en voedselverwerkende industrie. ,,In feite vormen onze cilinders in deze applicaties ‘de handen van de mens’. De cilinders bevinden zich daar dan ook op essentiële plekken, bijvoorbeeld waar zij in aanraking komen met het geproduceerde voedingsmiddel. Juist daarom moeten deze plekken, in het kader van een goede productkwaliteit en –hygiëne, zeer intensief worden gereinigd met agressieve reinigingsmiddelen. Vanzelfsprekend moeten onze cilinders hiertegen zijn bestand.”

Duidelijke meerwaarde
Festo kan bedrijven zowel standaardexemplaren als modulair op te bouwen varianten van de CRDSNU-cilinder leveren. ,,Bij de bouw van machines in het algemeen, en dus ook binnen de vlees- en voedselverwerkende industrie,  zien we bij Festo een sterk toenemende trend naar laatstgenoemde varianten,” aldus Valstar. ,,Deze hebben een wat andere prijs dan onze standaard CRDSNU-cilinders, maar bieden bedrijven dan ook duidelijke meerwaarde.”

Juiste cilinderoplossing
Dankzij de modulaire opbouw kunnen machinebouwers of producenten zelf volgens Valstar precies die cilindervarianten samenstellen, die het beste bij hun machines of applicaties passen. ,,Door bijvoorbeeld te variëren in slaglengte, buffering, pakking, afdichting en schraper kunnen zij voor elke machine de juiste cilinderoplossing creëren. Wat betreft pakkingen biedt Festo keuze uit polyurethaan, Viton, drooglooppakkingen of harde afschrapers. Voor applicaties, waarbij bijvoorbeeld kleverige substanties op de zuigerstang uitharden, kunnen zij het beste kiezen voor een cilinder met harde afschrapers. Uiteindelijk zorgen onze modulair opgebouwde CRDSNU-cilinders zo voor betrouwbaar functionerende applicaties met een langere levensduur. Ook kan Festo bij deze cilinders nieuwe sensoren leveren, die signaleren welke bewegingen deze in een applicatie maken. De sensoren zorgen ook voor een betrouwbare eindstandsignalering van de cilinders.”

PPS-buffering
De CRDSNU-cilinder kan onder andere worden uitgerust met de zelfinstellende PPS-buffering  Deze buffering garandeert een optimaal ingestelde buffercapaciteit, ook bij wisselende machinebelastingen of productiesnelheden. Hierdoor biedt de cilinder onder alle productieomstandigheden een gelijke demping. Het dempingsysteem is aan de buitenzijde van de cilinder onzichtbaar en daardoor niet aan te passen door ongekwalificeerd personeel maar is ook nog eens veel beter te reinigen. De PPS-demping dempt de ongewenste vibraties die aan de machine worden overgedragen en zorgt voor een flinke geluids- en trillingsreductie. Bij de CRDSNU-cilinder zijn ook een instelbare PPV-bufferingvariant en een elastische P-buffering beschikbaar.

© Copyright - Meat & Co - created by Dokwerkers | Crossmedia