Overkoepelend ERP-systeem helpt foodbranche internationaliseren

Om hun winsten te vergroten kijken voedselproducenten naar schaalvergroting en over de landgrenzen heen; daar zijn vaak nog wel mogelijke groeimarkten. Samenwerking, fusies en overnames vinden hierdoor zowel horizontaal als verticaal in de keten plaats. Deze groeiende bedrijven houden grip op al hun nieuwe bedrijfsonderdelen door bijvoorbeeld te weten met een geïntegreerd ERP-systeem, dat de volledige productie en distributieketen ondersteunt.

De verwachting is dat de totale voedingsmiddelenindustrie de komende jaren een beperkte groei doormaakt. De binnenlandse groei in Nederland stagneert terwijl in opkomende economieën de consumptie toeneemt. Bulk-producerende bedrijven kunnen daarvan profiteren en zetten naast verdere productie en keten-efficiëntie in op schaalvergroting en internationalisering om hun marges te vergroten.

Op mondiaal niveau groeit de bevolking en neemt de welvaart toe. De vraag naar voedsel stijgt wel in grote delen van wat vroeger de derde wereld werd genoemd. Daarom zien we steeds meer fusies, overnames, samenwerking en verdere ketenintegratie. Dat gebeurt in het buiten- en binnenland. In Nederland zien we volgens onderzoek van ING bij de ongeveer 60.000 agri-gerelateerde bedrijven een diverse en verbrokkelde structuur. Zij zijn vanwege hun schaalgrootte en organisatiegraad in het nadeel tegenover andere partijen in de keten. Daardoor worden coöperaties en (telers)verenigingen in het leven geroepen om sterker te staan. Deze producenten slaan steeds vaker de groothandel over en leveren direct aan de retail. De consument wil het hele jaar door alle soorten vers fruit en groente in de supermarkt kunnen kopen. Ze zullen daardoor gaan inkopen uit landen met verschillende oogsttijden en andere klimaatzones, meestal op het zuidelijk halfrond.

Tegelijkertijd is de voorspelbaarheid van kwaliteit en aanvoer van producten zeer belangrijk om afnemers niet teleur te stellen en ze daardoor te verliezen aan andere producenten. Dankzij de voedselschandalen van de afgelopen jaren en de gezondheidstrend is daarnaast traceerbaarheid cruciaal. Producten moeten immers aan aangescherpte wettelijke eisen voldoen en consumenten willen steeds meer productinformatie. Al deze opgaven vereisen één gestroomlijnde, uniforme werkwijze. Hierdoor zijn productieplanning, voorraadbeheer, orderplanning en supply chain management beter en inzichtelijker te maken. Een geïntegreerd ERP-systeem dat de volledige productie en distributieketen ondersteunt, is dan een manier om dit te verwezenlijken.