Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 geopend

Op 5 april 2018 wordt weer de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt. Ondernemingen kunnen binnen deze competitie laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van de Nederlanders. Het accent van de prijs ligt op het bereiken van verbeterde producten waaraan bijvoorbeeld minder zout, verzadigd vet en/of toegevoegd suiker is toegevoegd of producten die meer vezel bevatten.

Sommigen gaan de veranderingen in het productaanbod niet snel genoeg, toch zijn er al veel bedrijven actief met het gezonder maken van hun productaanbod. Deelname aan de Jaarprijs Goede Voeding biedt producenten de mogelijkheid hun verrichtingen aan een breder publiek te tonen.

De inschrijving van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 is gestart op 16 oktober 2017 en sluit op 5 februari 2018. De Jaarprijs Goede Voeding 2018 wordt uitgereikt tijdens een symposium op het Voeding Nu/VMT Food Future Event op 5 april 2018.

In het kort voldoen inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2018 bij voorkeur aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Of ze voldoen aan de criteria ‘Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf’ en hebben een aanzienlijke verbeterstap in de samenstelling laten zien. Producten die niet binnen deze beide categorieën vallen (bijvoorbeeld Weekkeuze Schijf van Vijf), maar binnen hun productcategorie een aanzienlijke verbetering laten zien in hun vernieuwde samenstelling, komen voor een aanmoedigingsprijs Jaarprijs Goede Voeding in aanmerking. De producent krijgt de gelegenheid te laten zien dat een product een goede gezondheidsbijdrage zou kunnen leveren.

De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op:

  • de vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet
  • bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet
  • bijdrage aan het verminderen van de inname van zout
  • bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)
  • bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten