FNV verwacht leeg Unox-schap door vijfde staking

“Zonder makers, geen worst. Na een week van stakingen verwachten wij dat de eerste schappen leeg gaan raken.” Dat zegt Niels Suijker van FNV Voedingsindustrie. Op 14 november was de vijfde staking bij Unox in Oss.

De stakers van de Unox-fabriek gingen dinsdag in een mars van de fabriek in Oss naar het centrum. Ze werden toegesproken door oud-SP-leider en oud-werknemer van de Unox-fabriek Jan Marijnissen.

Het conflict gaat over de arbeidsvoorwaarden na de overgang van de Unox-fabriek van Unilever naar Zwanenberg Food Group. Volgens de FNV willen Unilever en Zwanenberg een aantal arbeidsvoorwaarden versoberen. De vakbond verzet zich daartegen. De bond geeft aan bovendien harde garanties van Unilever te willen over pensioen en werkgelegenheid.

‘Groei werkgelegenheid’

Zwanenberg maakte begin juli de voorgenomen overname van de vlees-, saus- en soepfabriek in Oss bekend. Zwanenberg Food Group gaf toen aan de intentie te hebben in 2019 een volume van circa 18.000 ton van haar vleesconservenproductie over te plaatsen naar de fabriek in Oss. “Hiermee zal het geproduceerde vleesvolume in de fabriek in Oss met 50 procent groeien, wat leidt tot een toename van de werkgelegenheid met 20 procent”, aldus Zwanenberg.