vegaburger

Consumentenbond: vegaburger gezonder geworden

Vegetarische burgers zijn gezonder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In 2014 bevatten de burgers nog te veel zout.

Volgens de Consumentenbond bevatten vegaburgers regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees. De bond noemt vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van andere peulvruchten (linzen, kidneybonen en kikkererwten) bevatten gemiddeld bijna 10 gram eiwit en groenteburgers 7 gram.

De Consumentenbond onderzocht 36 vegetarische burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het best (8,6), gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite (8,4) en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet (8,1). Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test.
Onderaan de lijst staan de ‘biologische pompoen tijmburger’ van Albert Heijn (5,6) en de ‘pompoen zoete aardappel burger’ van Vivera (5,4).

Bijna driekwart van de onderzochte burgers scoort goed op zoutgehalte, terwijl dat bij eerder onderzoek in 2014 veel vaker niet het geval was. De Consumentenbond constateerde dat de informatie op het etiket niet altijd klopt. De vegetarische hamburger van Marqt ‘effe anders’ bevat 4 gram zout, terwijl dat volgens het etiket slechts 0,043 gram is.

Smaak

De vleesvervangers vallen ook wat de smaak betreft in goede aarde. Een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.

De smaak en structuur van vleesvervangers lijken ook steeds meer op die van echt vlees. Een testpanel van 40 consumenten proefde verschillende maaltijden met vleesvervangers. Zij kregen steeds een variant met en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische pasta. Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische ‘kipstukjes’ bleek het verschil lastig te proeven.